Čtvrtá brightonská ulice

Čtvrtá brightonská ulice Zdroj: KVIFF

Čtvrtá brightonská ulice: Přestěhování na jiné místo životní problémy nevyřeší

Cenu „Místo na zeměkouli, které máme jako filmoví diváci prochozené a prozkoumané nejpoctivěji“ by patrně vyhrál New York. Zatímco však na Manhattanu se střílelo, neuroticky mudrovalo nad vztahy, běhalo ve střevíčkách od Louboutina či čelilo hned několika mimozemským invazím, jiné části města stejné šance zazářit dosud neměly. Což se ale v posledních měsících mění.

Jasně, viděli jsme čistě „manhattanskou“ minisérii Mělas to vědět nebo pixarovku Duše, v níž se brouzdalo po jazzových klubech. Na stream se však také dostala třeba skvělá komedie The King of Staten Island od Judda Apatowa, v níž se vedle komika Petea Davidsona v hlavní roli stal neokázalým, realisticky uzemněným charakterem i Staten Island, jeden z pěti obvodů města New York.

V jen několik týdnů ­starém muzikálu Život v ­Heights jsme zase protančili čtvrť Washington ­Heights, kde se v euforické naivitě a patetické sladkobolnosti proplétaly všechny možné sny, touhy a smutky lidí z latinskoamerické diaspory. V karlovarské novince Čtvrtá brigh­tonská ulice se opět přesouváme mimo obligátní turistické trasy, totiž do brooklynské čtvrti Brighton Beach, kde nacházejí útočiště imigranti ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Podobně jako v Životě v ­Heights ani v novince gruzínského režiséra Levana Koguašviliho snad v žádném záběru neprojde nikdo, kdo by nepatřil do komunity přistěhovalců. Jinak ale tyto dva filmy nemohou být rozdílnější. Přísně realistická Čtvrtá brightonská ulice netepe systémové nespravedlnosti, observací střízlivě vymodelovaných postav spíše zhmotňuje tragikomické kouzlo jednoho sousedství.

Hlavním charakterem je Kakhi, bývalý zápasník, jenž míří za svým dospělým synem právě do New Yorku. Kakhi cítí, že místo toho, aby studoval, se z jeho syna stává gambler stejně jako z dalších příbuzných. Kakhi tak rychle zjišťuje, že všude je chleba o dvou kůrkách, ale manželce synův stav zatají. To však neznamená, že není třeba jeho závislost řešit.

Koguašvili tak Kakhiho modeluje jako tichého dobráka, který ale v novém městě zastane třeba i funkci bouchače, když jede vymáhat peníze z Kazacha, který dluží tisíce dolarů na výplatách gruzínským uklízečkám. Jde o bravurně vypointovanou, absurdní i dojemnou epizodu ve filmu, jehož tématem zůstává, že změna místa problémy zázračně nevyřeší. Stejně zase musí zakročit starý fotr, který sice mlčí a všechno dusí v sobě, ale přesně ví, co je třeba udělat.

Čtvrtá brightonská ulice
Režie: Levan Koguašvili
Gruzie / Rusko / Bulharsko / USA / Monako, 2021