Zdroj: pixabay.com

Zkroťte svoje dluhy díky konsolidaci

Současná kovidová krize ukázala, že spousta lidí nemá našetřené peníze a krátkodobý výpadek příjmu jim způsobí takřka existenční problémy. Zadlužených osob stále přibývá a dostat se z dluhové pasti může být nad jejich síly.

Jak velká finanční rezerva je potřeba

Obecně se doporučuje mít na spořicím účtu nebo běžném účtu finance alespoň na následující tři měsíce, ideálně na půl roku dopředu. To je však pro mnoho lidí nedosažitelná meta. Podle průzkumů až 16 % osob nevystačí s výplatou a musí řešit situaci krátkodobou půjčkou. Což v případě výpadku příjmu vede k rychlému nabalení dluhů na sebe.

Na co se vyplatí půjčka

Každá půjčka v sobě nese riziko, ale někdy je třeba zvážit klady a zápory. Na spoustu věcí si totiž vyplatí půjčit, protože na ně reálně těžko našetříte.

● Auto

V případě vlastního automobilu nemyslete na svoje pohodlí, pokud můžete dojíždět do práce veřejnou dopravou, tak nemá smysl kupovat auto. Na druhou stranu, berete-li auto jako prostředek k dojíždění do lépe placené práce, tak se rozhodně vyplatí.

● Vlastní bydlení

Ceny nájmů jsou v dnešní době vyšroubované na maximum a než dávat peníze za nájem někomu jinému, tak raději dávejte peníze do vlastního. Pokud máte šanci dosáhnout na hypotéku, tak jděte do toho.

● Vzdělání

Vyplatí se při studiu smysluplných oborů nebo rekvalifikačních kurzů, kde je vysoká pravděpodobnost uplatnění.

● Investice

Půjčka na investice vám může hodně dát, ale také hodně vzít. Zvolíte-li smysluplnou investici, tak se půjčit vyplatí. Dobrým příkladem může být investiční nemovitost, kterou budete splácet díky nájemníkům.

Kde si můžete půjčit

Úvěr v bance je asi nejčastější cesta, kudy se žadatel vydá. Pro získání peněz od banky musíte být důvěryhodní a musíte počítat s delší dobou na vyřízení žádosti. Banka si proklepne vaše příjmy a rejstříky dlužníků. Získat půjčku v bance je složitější, ale na druhou stranu i výhodnější. Bankovní úvěry mají nižší úroky, RPSN a obvykle se nemusíte bát skrytých poplatků.

Nebankovní půjčky jsou rychlé a vyřízení snadné. Což je často kamenem úrazu. Žadatel je zlákán na rychlé peníze a nepřečte si celou smlouvu. Často se pod čarou nebo v přílohách skrývají další podmínky a poplatky, které činí nebankovní půjčku velice nevýhodnou. Pokud jste si jisti, že dokážete splácet a smlouvu si opravdu dobře přečtete, tak se nemusíte bát.

Konsolidace může být řešením problému

Pokud se z jakéhokoliv důvodu ocitnete v situaci, kdy jednu půjčku splatíte jen díky další půjčce, tak je nejvyšší čas situaci vyřešit. Konsolidace půjček je sloučení více půjček do jedné velké. Maximální množství půjček obvykle není stanoveno, půjčky musí mít splatnost alespoň půl roku a banka si určuje maximální možnou sumu (obvykle do 1 000 000).

Díky konsolidaci budete splácet menší částku, ale i tak musíte dobře vybírat poskytovatele, protože podmínky se mohou rapidně lišit. Konsolidace vám sice sníží měsíční splátku, ale prodlouží se doba splatnosti, takže ve finále zaplatíte ještě o něco navíc. Pro vyřešení stávající situace je však konsolidace půjček často jediným řeše