Ostrov Utoya, Norsko

Ostrov Utoya, Norsko Zdroj: Profimedia.cz

Média přehánějí. Po masakru v Norsku se nic nemění. Vždy se najde nějaký terorista a šílenec

Už nic nebude jako předtím. Přicházejí nové formy vraždění a terorismu. Konzervativní pravice je jako al-Kajda. I takové názory se objevují po masakru v Norsku, který spáchal Anders Behring Breivik. Jsou to jen oblíbená mediální klišé, protože my novináři, potřebujeme pojmenovat silnými slovy některé výjimečné situace. Masakrem v Norsku se ale v podstatě nic nemění.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czKdyž 11. září zaútočili teroristé letadly v Americe, hovořilo se o tom, že svět už bude navždy jiný. Pod dojmem mrakodrapů padajících k zemi v přímém přenosu napadají většinu lidí jen silná slova. Autor těchto řádků nebyl výjimkou. Pokud se ale podíváme na svět deset let poté, k žádným převratným změnám, které se prorokovaly v tomto směru, nedošlo. Pokud se svět měnil, tak ne vlivem útoku na Ameriku, ale spíše obrovským rozvojem moderních technologií a pokračujícím vzestupem Číny.


Stejně přehnaná slova o tom, co bude následovat, se objevila i po atentátech na vlaky v Madridu v březnu 2004 a ten samý rok v září po útoku v severoosetinském Beslanu, kde islámští hrdlořezové napadli školu, a zahynuly stovky lidí. Jistě, byly to odporné a hnusné činy, které okamžitě vyvolají emoce. Ale opět – nic srovnatelného se v dalších letech neopakovalo.



Po norském masakru se začalo opět silně přehánět. Konzervativní pravice, ke které se Breivik hlásil, si prý počíná jako al-Kajda a její myšlenky vedou až k vraždění. Je to naprostý nesmysl. Stejně, jako nesmyslné jsou výzvy, aby se nekritizoval islám, některé formy multikulturalismu (nemůže někdo vymyslet hezčí slovo?) a politika přistěhovalectví. Prý to také vede k vražedným myšlenkám. A smí se kritizovat alespoň výzvy muslimských radikálů, kteří i v Evropě volají po džihádu, boji proti Západu a Židům?

 

 

Breivik spáchal mimořádně odporný zločin, který sám odůvodňuje nejrůznějšími důvody. Ale ani podobně šílený čin nezmění zásadním způsobem život v Norsku (bude samozřejmě více kontrol a silnější bezpečnostní opatření) a už vůbec ne v Evropě či ve světě. Chvíli se ještě o tom bude diskutovat a po čase přijde jiný masový vrah či terorista a spáchá něco jiného a jinde. Znovu se pak bude přehánět a přehánět. Bohužel, i na to si musíme zvyknout.