Libor Michalek

Libor Michalek Zdroj: Profimedia.cz

Protikorupční město roku nebo jen další podvod?

Hrdina naší doby, Libor Michálek, muž, který se stal symbolem statečného a poctivého státního úředníka (což je v naší společnosti většinou protimluv), když ohlásil korupční jednání ex-ministra životního prostředí Drobila, se stal tváří milionového projektu Prague business clubu. Cílem je hodnotit úřady z hlediska korupce. A dávat jim za odměnu hvězdičky. Čím víc jich daný úřad získá, tím víc je proti korupci odolný. Jedná se prý o unikátní akci. Ale něco podobného tady už přece bylo.

Byl to loňský hit třeba na radnici Prahy 4, která je svou náklonností k ne zrovna legálním a poctivým praktikám pověstná. Úředníci absolvovali školení proti korupci a úřad tak získal certifikát „Úřad bez korupce“. Podle přísloví, že pod svícnem je největší tma, pověsilo vedení radnice zasklený certifikát do chodby vybavené luxusními křišťálovými lustry (zbytek radnice určené pro návštěvy těch otravných obyčejných občanů nikde žádný křišťál nemá) před kancelář tajemníka Lannyho Dudry. Muže, přes kterého je přístup právě k šedým eminencím, jež s posvěcením tamního starosty Horálka na radnici sídlí, jakkoli tam oficiálně nemají co dělat.

 

To je zřejmě onen protikorupční efekt – nabídnout židli a sekretářku podnikatelům a zákulisním hráčům přímo v kanceláři starosty. Nic neskrývat. Hezky veřejně ukázat, s kým se vedení radnice přátelí a na koho se tedy obrátit, pokud něco chcete. Jen hlavně nechodit přímo za oficiálním vedením úřadu, občane. Vždyť je to vedení, jež má za sebou školení proti korupci. A tak dobře ví, jak ji maskovat – legitimizovat ji.

 

 

Otázkou tedy je, zda může být jeden člověk, i když už v minulosti projevil na českého státního úředníka nezvyklou míru osobní odvahy, zárukou dalšího podobného projektu. Protikorupční město roku. Bylo by to krásné. Občan by snad konečně dostal návod na to, jak na kterých úřadech jednat a být úspěšný, i když není milionář a nemůže předem určeným soukromým firmám či lidem položit na stůl pár set tisíc či počítačem převést na zahraniční účet miliony, aby pak viděl onu soukromou osobu odjíždět od radnice v dalším novém Jaguáru.