Protest veganů

Protest veganů Zdroj: reprofoto/twitter

Brusel od Nového roku zakáže vegany. Jsou ekologickou hrozbou, vysvětlil šéf ekokomise europarlamentu

Evropským veganům zvoní umíráček. Nová progresivní politika Evropské unie zaměřená především na ekologii a ochranu přírody hodlá zakázat veganství a vegetariánství. „Je to za pět minut dvanáct. Podívejte se, jakou škodu vegani udělali. Jsou to vegani, kdo stojí za ubývání deštných pralesů. Oni ty palmy žerou přímo na místě. Normálně do pralesů jezdí plné autobusy veganů a ti se vůbec neovládají. Nejen, že sežerou listy a případné plody, ale oni ohlodají i kmen. Žádní dřevorubci ani ten všude propíraný palmový olej. Za mizení deštného pralesa mohou vegani,“ vysvětloval Friedrich Klein, předseda ekologické komise Evropského parlamentu a vášnivý lovec tuleňů.

„Podívejte se, naší prioritou je nyní ekologie. Vedle politické korektnosti je to další stavební kámen moderní Evropy. Musíme myslet zeleně. Vegani nemyslí zeleně. Oni myslí na zeleň. Veškerou flóru si musíme hýčkat a ne ji žrát. Lesy, traviny, louky, to všechno jsou dar. Musíme o rostliny pečovat, starat se o ně. Kytka je kamarád a ne jídlo. K jídlu máme přeci zvířata. Díky moderní technologii lze zvířata krmit syntetickým krmivem. Dneska nemusíme dávat kravám trávu. Dáme jim granule vyrobené v Laosu nejspíš z lidí nebo z něčeho takového. Tím nejen, že nakrmíme naši potravu, ale ušetříme řadu rostlin.“ Dodal ještě Fridrich Klein.

Zatímco Evropská unie si mne ruce, jak zachránila planetu, vegani zuří. Na zasedání rady Evropských veganů v Berlíně vypracovalo vedení veganů protinávrh. Jakmile vedení při zasedání jednohlasně prohlásilo, že jsou vegani a že nejedí živočišné produkty, protože to je správné, začala vášnivá diskuse, jak rozhodnutí Evropské unie zvrátit. Nakonec se dohodli, že jíst zvířata je špatné, zasedání rozpustili a vrátili se domů.

Vegani v ilegalitě

Populace veganů v Evropě rok od roku roste a v tom bude nejspíš největší problém. Na jedné straně tu máme jasná fakta, která tvrdí, že vegani požírají deštné pralesy a na straně druhé poměrně silnou a hlasitou komunitu, která se odmítá smířit s rozhodnutím Evropské unie.

„Je to drzost. Jak můžou? Takhle to nenecháme. Budeme se bránit. Už jsem vám říkal, že jsem vegan? Vy nejste vegani? Měl byste být. Jíst zvířata a živočišné produkty je proti přírodě,“ prozradil Arthur Bay, vegan a majitel sbírky námořních čepiček, který přitom přikusoval dřevěné polínko.

„To je dubové polínko. To je nejlepší,“ pochvaloval si.

Co budou vegani dělat od nového roku, to zatím není jasné. Ozývají se hlasy, které tvrdí, že vegan zůstane veganem i přes zákaz. Očekává se, že vegani přejdou do ilegality a budou stromy okusovat tajně, ideálně večer, aby je nikdo neviděl.

Právě proto je otázkou, zda zákaz veganů něčeho dosáhne. Vegan si ke své potravě vždy tu cestičku nějak najde. Deštné pralesy to mají spočítané.