Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: D. Červnoský, R. Klejch, ČTK/V. Pancer, V. Šálek

Doba vyhrazená pro nákupy seniorů se každý den mění. Chceme je držet v ostražitosti a napětí, tvrdí Babiš

V návaznosti na šíření koronaviru na našem území podniká vláda kroky ke zpomalení jeho šíření a chránění nejohroženějších skupin. Tou nejohroženější skupinou jsou senioři. Aby se v rámci možností dařilo držet seniory odděleně od zbytku populace, vláda zavedla v obchodech takzvanou vyhrazenou dobu pro nákupy seniorů. V určitý vymezený čas mohou do obchodů jen senioři. Tento čas se ale každý den mění, takže dnes senioři nevědí, kdy zítra můžou jít nakupovat. 

„Vyhrazená doba pro nákupy seniorů se mění každý den. Není to nekompetentností a diletantstvím vlády, která by si opatření na další den losovala z klobouku, jak tvrdí zlí jazykové. Tím, že seniorům každý den změníme dobu, kdy budou obchody otevřeny jen pro ně, stimulujeme jejich mozky a nutíme je vyvíjet aktivitu. To znamená, že si každý den musí zjistit, kdy bude pro ně zítra otevřeno. My chceme, aby senioři byli odděleni od zbytku společnosti, ale zároveň je chceme nějak zabavit. To, že budou celý den zjišťovat, kdy si můžou jít zítra nakoupit, je dostatečně zabaví,“ vysvětluje premiér Andrej Babiš.

„Jsou to akorát zmatky. Včera jsem byl v obchodě v osm hodin ráno, ale pokladní mi řekla, že tam můžu až v deset hodin. Dneska jsem přišel na desátou, ale paní mi řekla, že jsem tam měl být v osm a teď už nemůžu. Proslýchá se, že zítra bude pro nás seniory otevřeno jenom na půl hodiny v jednu ráno, což zní dost děsivě, ale nedá se nic dělat. Rohlíky se samy nenakoupí,“ mávl odevzdaně rukou pan Josef, kterého vládní každodenní změna doby nákupů pro seniory místo avizovaného zabavení a nalezení smyslu života akorát tak stresuje.

„Já se na to můžu vykašlat. Potřebuju si nakoupit a už čtvrtý den po sobě změnili čas pro nás důchodce. Čert aby se v tom vyznal, ale my s holkama z baráku, co spolu drbeme ve výtahu a na chodbách, jsme si řekly dost. Zítra se převlečeme za mladý holky a půjdeme nakoupit normálně odpoledne s mladýma,“ potvrdila paní Dagmar, že jí už došly nervy.

A není jediná. Důchodci po celé republice přemýšlí, jak vyzrát na měnící se dobu nákupů pro seniory. Někteří před obchody přespávají. Jiní, stejně jako paní Dagmar využívají kamufláží, aby se infiltrovali mezi mladší populaci, a nakupovali tak s nimi v libovolný čas.

Vypadá to, že vláda situaci nezvládá, a na to jejich „my se snažíme udržet seniory ve střehu, je to pro jejich dobro“, jim důchodci akorát tak kašlou.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je dvojnásobný počet nakažených v Evropě než v Asii.