V regionu Turiec vás čeká sport i spočinutí v termálech.

V regionu Turiec vás čeká sport i spočinutí v termálech. Zdroj: WinterParkMartinky

V regionu Turiec vás čeká sport i spočinutí v termálech.
Royal Palace hotel Turčinské Teplice
Royal Palace hotel Turčinské Teplice
Royal Palace hotel Turčinské Teplice
Royal Palace hotel Turčinské Teplice
11
Fotogalerie

Pro slastné ách zajeďte na Slovensko. V regionu Turiec vás čeká sport i spočinutí v termálech

Toužíte po odpočinku, který bude zároveň trochu aktivní a během kterého si také dosyta užijete typické slovenské pohostinnosti? Pak by vám tipem mohl být slovenský Turiec, kraj patřící mezi nejmalebnější území na Slovensku. Ostatně se mu poeticky říká „ turčianská zahrádka“. Rozprostírá se mezi dvěma národními parky – Velkou a Malou Fatrou a najdete tu 34 chráněných krajinných území, 59 značených turistických tras, několik pěkných lyžařských areálů a unikátní termální i minerální prameny.

Pohoří Malá a Velká Fatra nejsou českým návštěvníkům neznámá – jsou rájem pro lyžaře, pěší turisty i cyklisty a také ideálním místem pro vyznavače paraglidingu a horolezectví. Oblíbené jsou výlety do Gaderské nebo Blatnické doliny, které lákají svou krásnou scenérií i možností výstupu na hlavní hřeben Velké Fatry. Ani Malá Fatra se svými vyhlídkovými vrcholy, hlubokými dolinami nebo Šútovským vodopádem v atraktivnosti nezaostává. Turiec spolu s Liptovem jsou regiony s nejvyšším počtem kulturně-historických památek v rámci celého Slovenska, je tu také značné množství muzeí a galerií. Město Martin jako centrum celého regionu je vládou vyhlášeno Centrem národní kultury Slováků. Za zmínku stojí i jediná technická památka, která se v regionu nachází – Turčekovský vodovod. Území najdete v severozápadní části Slovenska v Turčianské kotlině, osu kotliny tvoří řeka Turiec.

Hory, kam se podíváš 

Protože jde o region, který je ze všech stran obklopený horami, najdete tu několik  oblíbených lyžařských středisek. K těm nejoblíbenějším patří určitě Winter Park Martinky – Martinské Hole. Areál je známý výbornými lyžařskými tratěmi, krásnou zalesněnou přírodou a úžasným výhledem na okolní pohoří a na město Martin. Je situováno v pohoří Malá Fatra v nadmořské výšce od 1150 do 1456 metrů a je jedním z mála městských lyžařských středisek na Slovensku. Využít lze 12 sjezdovek, které měří celkem 13 kilometrů. Ve středisku je lyžařská škola, půjčovna i ski servis. Ubytovat se můžete přímo ve středisku. Pokud sem přijedete v létě, máte možnost si vybrat jednu z mnoha turistických tras nebo se třeba vydat na vůbec první slovenskou ferratu, která tu byla otevřena v roce 2016 a jmenuje se Ferrata HZS. Měří 4,8 kilometru a vede skalním korytem Mlýnského potoka. Celkově překonává 770 výškových metrů a má lehčí a obtížnější variantu. K jejímu překonání budete potřebovat asi 3 hodiny. 

Dalším tahákem hlavně pro rodiny s dětmi je středisko Valčinaská dolina. Ta se nachází na úpatí Lúčanské části pohoří Malá Fatra. Pyšní se vysokou úrovní služeb a severovýchodním svahem, který má od prosince do března dobré podmínky pro všechny zimní sporty. Najdete tu 6 sjezdovek s celkovou délkou skoro 5 kilometrů, v okolí se nacházejí běžecké tratě. Pro návštěvníky je tu k dispozici také restaurace, turistickoinformační kancelář, půjčovna, úschovna i prodejna sportovních potřeb. Středisko je ale vhodné pro celoroční návštěvu, je totiž výchozím bodem pro mnohé turistické a cyklistické trasy. Protéká jím Valčiansky potok a celou dolinou prochází modře značená stezka z Valče na sedlo Maríková.  

Dědinka v Jahodnických hájích

Kulturním dědictvím kraje pod oběma Fatrami jsou rázovité obce s lidovými domy, honosnými zámečky rozmanitých architektonických slohů. Nikde na Slovensku není vazba s národní a kulturní historií tak výrazná jako v centru Turce ve městě  Martin. Dodnes tu najdete mnohé kulturní instituce s celoslovenskou působností. V lokalitě Jahodnické háje se nachází i Muzeum slovenské dědiny, která na ploše 15,5 ha soustřeďuje téměř 150 obytných, hospodářských, technických, společenských a sakrálních staveb z regionů Kysuce – Podjavorník, Orava, Turiec a Liptov. Část objektů má dobově zařízené interiéry a je zpřístupněna návštěvníkům. V areálu jsou umístěny zemědělské usedlosti s obytnými a hospodářskými stavbami, solitéry technických, společenských i sakrálních staveb.

Kudy teče, tudy léčí 

Obecně patří léčebné lázně na Slovensku mezi nejstarší a nejkvalitnější v celé střední Evropě. Snad nejznámější jsou Piešťany, které kromě termální minerální vody proslavilo také léčivé sirné bahno, Rajecké Teplice s exkluzivní antickou atmosférou nebo Trenčinské Teplice. I Region Turiec má své přírodní a minerální prameny – patří mezi ně například Budiš, Fatra či Klášterní (u nás známá Kláštorná Kalcia). Na některých místech si tu dokonce můžete minerálku načepovat přímo z pramene. Místním centrem lázeňství jsou Turčianské Teplice. Tady se můžete hlavně regenerovat v lázeňských zařízeních nebo využít celoročně otevřeného Spa & Aquaparku s několika bazény nebo úplně novým saunovým světem. Unikátem je, že v celém vodním světě, tedy i v plaveckých bazénech, je použita výhradně minerální termální voda. Turčianské Teplice jsou přitom jedinými lázněmi Slovenska zaměřenými na léčbu nemocí ledvin a močových cest. Mezi další indikace léčby  patří nemoci pohybového ústrojí, trávicího ústrojí, nemoci z povolání, nervové, gynekologické a onkologické choroby. Zdejší termální voda se vysokým obsahem minerálních látek řadí mezi nejvíce mineralizované slovenské léčivé vody. 

Jako král 

Dominantou lázeňského města je nejen krásný lázeňský park, ale i nedávno zrekonstruovaný hotel Royal Palace. Ten na první pohled zaujme svou impozantní architekturou, ale i interiérem, který je zařízen v historickém stylu art deco z počátku 20. století. Vše je citlivě sladěno – od nábytku, dlaždiček, lamp, lustrů, zábradlí přes tapety až po ubrusy na stolech. Eleganci a nostalgii hotelových prostor doplňují veskrze moderní technologie. Hotel se chlubí také přímým vývěrem minerálního pramene umístěným v části hotelu nazvané celkem příznačně Royal Bath. Zážitek, kdy vás po koupeli v teplém nádherném bazénu v působivé kupoli zabalí do prostěradla, položí na připravené lůžko a nalijí čerstvou vodu, je jedním slovem blažený.  

Mimochodem celý balneo provoz a spa jsou prvotřídně vybaveny a dopřát si tu můžete i thajské masáže nebo pleťovou masku ze zlata. Právě ta je v Turčianských Teplicích třešničkou na dortu – podle dochovaných pramenů se sem totiž jezdil léčit i císař Zikmund, který se vždy koupal se zlatou korunou na hlavě. V hotelu Roayl Palace, který je jedním z nejluxusnějších na Slovensku, najdete nejen špičkovou zdravotní péči, ale i vytříbenou kuchyni. Všechny pokrmy připravují z prvotřídních surovin a jsou doprovázeny vybranými víny. Myslím, že nejednoho návštěvníka překvapí, jak kvalitní vína se dnes na Slovensku vyrábějí… Všichni zaměstnanci hotelu se o vás přitom budou starat jako o vlastní. I tohle je při plánovém odpočinku jistě to, co chcete slyšet. V hotelu se občas konají i různé kulturní a společenské akce, v nejbližší době se můžete těšit na koncert jazzmana Petera Lipy nebo zpěvačky Beáty Dubasové.