Krásné pláže, klidná městečka a malebná zákoutí. Jih Španělska nabízí vše k poklidné dovolené.

Krásné pláže, klidná městečka a malebná zákoutí. Jih Španělska nabízí vše k poklidné dovolené. Zdroj: Campiri

Chystáte se na dovolenou na jih Španělska? Tyto pláže rozhodně stojí za návštěvu!

Andalusie je snem mnoha cestovatelů. Je to místo, kde slunce nejenže svítí 300 dnů v roce, ale zároveň nabízí přes 800 kilometrů dlouhého pobřeží s nekonečnými písečnými plážemi. Z toho důvodu jde také o ideální destinaci pro perfektní letní dovolenou, kde najdete jak rušné promenády pulzující temperamentním jižanským životem, tak i klidná zákoutí obklopena divokou přírodou…

Podmanivá oblast jižního Španělska není jen rájem luxusních letovisek a resortů. Naopak. Pokud dáváte přednost svobodnému cestování na čtyřech kolech, jen tři kilometry od letiště v Malaze natrefíte na základnu české společnosti Campiri. Ta zde už druhým rokem zprostředkovává pronájmy obytných vozů, s nimiž tuto oblast můžete procestovat křížem krážem.

U nás v Campiri Base máme k dispozici vozy v maximální výbavě, což v tomto regionu nebývá zvykem. Vedle toho, že jsme v letních měsících snížili ceny pronájmu obytných aut,  máme také zkušené kolegy, kteří vám pomohou s programem na míru tak, abyste cestování v hotelu na čtyřech kolech mohli zažít na vlastní kůži a domů jste odjížděli s pocitem, že se do této kouzelné atmosféry žhavé Andalusie budete chtít vracet zas a znova,” dodává Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri, digitální platformy na sdílení obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů.

A protože je Španělsko jako dělané pro odpočinek a relax u moře, vybrali jsme pro vás ty nejkrásnější pláže v nejvyhledávanějších lokalitách, kde bez problémů zaparkujete i s obytkou.

Dechberoucí Costa De La Luz

Pláže u Huelvy

Pláže v okolí města Huelva, v jihozápadním cípu Španělska, jsou mimo turistické dění, a navíc uprostřed takřka nedotčené přírody. Je to území odříznuté obrovským národním parkem Donana, které má vše, co byste od dovolené čekali – nekonečné kilometry písečného pobřeží, divokou přírodu, malé rybářské vesničky a na Španělsko až nebývale zvláštní klid. Počítat je jen potřeba s tím, že koupat se tu budete už v oceánu. Bývá studenější než moře a vlny mohou být někdy větší a silnější. Mezi nejvyhlášenější pláže zde patří například Isla Canela, Isla Cristina nebo El Rompido.

Pláže u Cádizu

V případě, že vyhledáváte bílý písek, osvěžující vodu, oběd v chiringuitu, tedy v typicky španělském plážovém baru, vodní sporty a také úchvatné večery s výhledem na západ slunce, bude se vám na plážích v okolí Cádizu určitě líbit. Mezi ty nejvyhlášenější zde spadá Playa de la Caleta, která leží v malebné zátoce, obklopená půvabnými tradičními stavebními objekty a rybářskými čluny místních obyvatel. Milovníci surfování by si pro změnu neměli nechat ujít pláž nazvanou El Palmar, která je proslulá dokonalými podmínkami pro všechny surfaře, a dokonce i ty, kteří by si tuto vodní aktivitu rádi vyzkoušeli. Škol a půjčoven je tady totiž nespočet. A v neposlední řadě bychom neměli zapomenout ani na Caños de Meca – skrytý poklad nacházející se v úchvatné přírodní rezervaci La Breña y Marismas del Barbate.

Isla Christina patří mezi nejkrásnější pláže v jihozápadním cípu ŠpanělskaIsla Christina patří mezi nejkrásnější pláže v jihozápadním cípu Španělska|Campiri

Temperamentní Costa De Sol

Část pobřeží od Tarify přes Gibraltar, Malagu až po Nerju je jednoznačně tou nejrušnější a nejnavštěvovanější oblastí španělské Andalusie. Nabízí nespočet možností vyžití, historických památek a opravdového španělského temperamentu. Zároveň láká na nekonečné pláže plné barů, kaváren, restaurací a obchodů. Pokud máte namířeno zrovna do této lokality, očekávejte zde hodně turistů a návštěvníků. O rušnou atmosféru, která ke Španělsku ale rozhodně patří, zde totiž není nouze. Kromě vyhlášené Marbelly tady také najdete pláže obklopené dunami a borovicovými lesy. Jednou takovou je i Cabopino. Klidná pláž v přírodní rezervaci, kterou ocení zejména ti, kteří vyhledávají klid a ničím nerušené soukromí. Další malebnou podívanou nabídne letovisko Nerja, které je asi hodinu autem vzdálené od Malagy. V samém srdci městečka pod vyhlídkou Balcón de Europa je pláž známá snad ze všech obrázků představujících španělskou Andalusii – s malým bílým rybářským domečkem Playa Calahonda.

Letovisko Nerja leží přibližně hodinu jízdy od MalagyLetovisko Nerja leží přibližně hodinu jízdy od Malagy|Campiri

Poklidná Costa de Tropico

Kousek pobřeží od Nerja pro Motril, kterému se také říká Costa de Granada. Poklidná část pobřeží, kde najdete pláže krčící se pod masivy pohoří, přezdívané někdy také šperky pobřeží. Malinkatá pláž, ke které budete muset sjet dolů z útesu se jmenuje Playa Cantarriján a nabídne vám úchvatné výhledy na okolní působivé pobřeží Středozemního moře, ale také plážovou restauraci, kde v létě možná oceníte sklenici ledového pití nebo porci dobrého španělského tapas. Krásné skryté místo nabídne také Salobreňa, obec s bílými domečky na kopci vás okouzlí krásnou pláží, umístěnou hluboko pod ní. Benefitem je i fakt, že zde můžete pohodlně zaparkovat.

Pláž u městečka SalobreňaPláž u městečka Salobreňa|Campiri

Nespoutaná Costa de Alméria

Při cestě do národního parku Cabo de Gata byste si neměli nechat ujít ani tamní pláže. Už samotný fakt, že se jedná o polopoušť sopečného původu napovídá, že tady vám Španělsko nabídne něco úplně jedinečného. Neuvěřitelná krása národního parku spočívá v dramatických skalnatých útvarech, nádherných plážích a azurově modrém moři. Tento region je ideálním místem pro milovníky přírody, kteří ocení nedotčenou divočinu a krásné výhledy, které Cabo de Gata nabízí. Zastavit můžete na kterékoliv pláži cestou a nikdy neuděláte chybu, chcete-li ale navštívit ty nejznámější a nejpůsobivější, vydejte se na tyto a k tomu se stavte mezitím v jednom ze zapomenutých městeček, třeba v Las Negras. Asi nejznámější pláží národního parku je Playa de los Muertos, jež je známá svou širokou rozlohou a bílým jemným pískem. Dostanete se na ni prašnou cestou dlouhou několik kilometrů, v sezóně navíc za poplatek. Možností je i vyrazit pěšky cca hodinovou procházkou z vedlejšího městečka San José.

V okolí městečka Las Negras najdete mnoho krásných plážíV okolí městečka Las Negras najdete mnoho krásných pláží|Campiri