David Beckham

Nikdo na světě neumí kopat do míče pravou nohou tak dokonale jako sedmadvacetiletý anglický fotbalista David Robert Joseph Beckham. Dává úžasné góly, má štíhlou postavu, dětský obličej s nevinným pohledem a za manželku populární zpěvačku. To vše z něho udělalo jak miláčka fotbalových fanoušků, tak univerzální idol globálního světa se vším negativním, co k tomu patří. Neuplyne totiž týden, aby o něm neslyšela celá planeta. Naposledy se tak stalo začátkem listopadu, kdy však nešlo o obvyklou publicitu. Na jeho rodinu měli totiž spadeno - a to nikoliv poprvé - nebezpeční únosci.

Foto
David Beckham a jeho žena Victoria Adamsová, bývalá zpěvačka již zaniklé skupiny Spice Girls, patří dnes k nejznámějším manželským párům světa. V záplavě článků a informací o Davidovi se zdá, že už není ani fotbalistou, ale jakýmsi marketingovým produktem značky Beckham. Objevuje se na titulních stránkách časopisů včetně magazínů pro homosexuály.Několikrát vystupoval v různých klubech jako DJ.Měl hrát ve film u nájemného vraha, ale z toho zatím sešlo. Chystá se nazpívat duet se svou ženou na jejím novém CD.S oblibou také tvrdí, že chce být módním návrhářem. Je těžké odhadnout, nakolik ho ovlivňuje jeho ego, jeho ambiciózní žena či jeho imagemaker Alan Edwards, který spolupracuje s hvězdami pop-music, jako jsou David Bowie nebo Elton John, mimochodem rodinný přítel Beckhamových. Pro úplnost Davidova obrazu dodejme, že on často mění účesy,nosí obleky od Versace, lakuje si nehty na růžovo ... Do této všeobecně panující Beckhammanie, vrcholící v době letošního mistrovství světa, lze zahrnout i film Blufuj jako Beckham . Příběh Indky,jež žije v Anglii a hraje tu fotbal, byl v žebříčku návštěvnosti našich kin v prvním listopadovém týdnu na desáté příčce. Že by i u nás zavládla Beckhammanie?

Foto
ODSUZOVANÝ I OPĚVOVANÝ
Narodil se 2. května 1975 v Leytonstonu, východní části Londýna, v rodině montéra kuchyňských linek. Jako dvanáctiletý vyhrál slalom s míčem, soutěž fotbalové školy Bobb yho Charltona, jejímž byl žákem. V roce 1992 nastoupil jako sedmnáctiletý poprvé za Manchester United a o rok později uzavřel s tímto slavným klubem svou první profesionální smlouvu. Poté odešel na hostování do Prestonu North End ve třetí divizi, ale po pěti utkáních byl povolán zpět a nastoupil v Premier League. Hrál "evropsky", měl výtečnou kopací techniku, skvěle ovládal míč, byť jen pravačkou, a tím se stal velmi viditelným. Unikla mu nominace do národního týmu pro evropský šampionát 1996, a tak za Anglii poprvé hrál v září téhož roku proti Moldávii. O první velký rozruch ve své kariéře se postaral na mistrovství světa 1998: v osmifinále proti Argentině hloupě oplácel faul, byl vyloučen, a když pak Anglie prohrála, fanoušci i média ho označili za hlavního viníka. Redaktoři deníku The Sun dokonce otiskli Davidovy posudky ze základní školy, v nichž stálo: "Talentovaný,ale málo disciplinovaný,často dělá klukoviny." Beckham se sice svým kritikům veřejně omluvil, přesto však v průzkumu veřejného mínění šedesát procent dotázaných žádalo, aby už nikdy nehrál za národní tým. Celá událost měla totiž velmi žhavý politicko-historický podtext: v roce 1982 Británie válčila s Argentinou o Falklandy,načež na mistrovství světa 1986 Argentinec Maradona vyřadil Angličany gólem rukou, a navíc řekl, že "to byla boží ruka" .Proto po další porážce od Argentiny tolik zloby. Fanoušci bučeli na Beckhama při zápasech ještě několik měsíců a odpustili mu až v květnu 1999. Tehdy Manchester porazil ve finále Ligy mistrů Bayern Mnichov 2:1, Beckham zahrával v posledních dvou minutách své dva pověstné rohové kopy,z nichž padly dva rozhodující góly.Klub současně vyhrál anglickou ligu i pohár,čímž získal bájný "treble". David se ocitl na vrcholu, a protože nadále střílel nádherné góly,stal se v listopadu 2000 kapitánem reprezentace. To však nemělo příliš kladný ohlas. "Je málomluvný,není vůdčí typ,u hráčů nemá autoritu, neumí je vyburcovat," tvrdili odpůrci volby,například známí trenéři Robson a Wengler.

Foto
MILUJÍCÍ MANŽEL
Beckhamovo seznámení se zpěvačkou Victorií Adamsovou, která měla ve skupině Spice Girls přezdívku Posh (něco jako nóbl ), zařídil jeho spoluhráč Garry Nevill, když jednou v kabině David řekl, že "ta holka se m u docela líbí". Nevill zinscenoval jejich jakoby náhodné setkání a ze žertu se brzy zrodila láska. Honosnou svatbu měli v červenci 1999 na zámku Luttrellstown v irském Dublinu, když jí v březnu téhož roku předcházelo narození syna Brooklyna; jméno dostal podle newyorské čtvrti, místa svého početí. Zrození potomka opět oživilo Beckhammanii: britské sázkové kanceláře uzavíraly sázky,zda syn půjde v otcových fotbalových šlépějích, takže například kancelář William Hill čelí možné ztrátě až miliónu liber.Nejvyšší kurs 2500:1 byl například vypsán na to, že Brooklyn bude jednou kapitánem národního mužstva Anglie. Takže uvidíme za dvacet let ...
Beckham nemá rád novináře, delší rozhovory poskytuje nanejvýš dvakrát do roka a v nich nikdy nezapomene mluvit o tom, jak miluje svou ženu. Jednou prý obletěl půlku zeměkoule, jen aby s ní mohl strávit hodinu. Victoria má na svého chotě nesporně velký vliv.Možná větší, než je únosné. David se kvůli ní dostal půl roku po svatbě dokonce do sporů s koučem Alexem Fergusonem. Z rodinných důvodů vynechával tréninky,a tak se ocitl na lavici náhradníků. Loni na podzim se podobné neshody opakovaly a média uváděla, že David je pod pantoflem. S gustem také zveřejnila, co on sám na sebe prozradil: že si rád obléká spodní prádlo své ženy.Když se letos 1. září narodil Beckhamovým druhý syn, Romeo, den porodu určila termínová listina ligy: David měl ten den volno, a tak mohl být u porodu císařským řezem, jak si Victoria přála. Milující muž (byť nedávný mrak nevěry se již rozplynul) zatím nesplnil Victorii jediné přání: odejít z Manchesteru. Ona to město nemá ráda, ale David tvrdí, že jeho tu drží vztah ke zdejšímu klubu. Pravda bude jiná: jinde - v Barceloně či v Bayernu - by neměl takové výsady a tak snadno by se neprosadil. Na hřišti není totiž pokaždé hvězdou, ale tady,v jeho "rodném" klubu, m u výpadky ve výkonnosti zatím procházejí.

Foto
SKORO NÁRODNÍ TRAGÉDIE
Když letos v dubnu utrpěl zlomeninu kůstky v nártu levé nohy,celá Anglie byla v šoku z toho, že David možná nebude hrát na světovém šampionátu. Dokonce i premiér Tony Blair považoval za nutné říci veřejně, že "nyní není pro Anglii nic důležitějšího než uzdravení Beckhamovy nohy"! Nedivme se však příliš, fotbalový fanoušek je přece také volič. Obavy o Davidovu levačku projevila rovněž i britská královna Alžběta a doporučovala léčbu v podání speciální terapeutky,své vnučky Zary Philipsové. Kouč národního týmu Sven-Göran Eriksson se snažil situaci uklidnit prohlášením, že i nedoléčený Bechkham bude v nominaci pro mistrovství světa. Média pochopitelně léčbu ostře sledovala: fotbalista měl denně nohu tři hodiny obloženou ledem a dále dvakrát za den po hodině uléhal do kyslíkového stanu. V něm jeho tělo získávalo vyšší počet červených krvinek, jež mu měly nahradit kondiční trénink a přijít vhod, až vyběhne opět na hřiště. Jinak trávil většinu dní vleže - s telefonem, knížkou, a hlavně televizorem. Deník The Sun otiskl na titulu snímek Beckhamovy zraněné nohy a vyzval čtenáře, ať na fotku přikládají ruce. Takto získaná celonárodní pozitivní energie měla rovněž urychlit terapii. Obdobně prožívalo Beckhamův příběh Japonsko, hostitelská země šampionátu. "Posíláme mu papírové ptáčky.Když nemocný dostane tisíc takových skládanek, tak se - dle japonské pověsti - uzdraví," tvrdil Koičiakeuči na webu Beckhamova japonského fanklubu. David se skutečně včas uzdravil, ale v dějišti šampionátu nemohl ani na minutu opustit hotel. Jednou se toho odvážil, ale davy dívek, dospělých i starců ho skoro umačkaly.Jako kapitán týmu hrál ve všech zápasech a v utkání s Argentinou dal z penalty jediný gól utkání. Tím slavně a navždy odčinil svůj čtyři roky starý hřích. Angličané pak postoupili do čtvrtfinále, ale v něm podlehli Brazilcům, příštím mistrům světa. Ve srovnání s jejich tanečním stylem byla hra Angličanů toporná, bez nápadu a opěvovaný David nebyl na hřišti skoro vidět. Vyřazení Argentiny však uspokojilo anglické fanoušky téměř jako zisk medaile.

Foto
NAFOUKANÍ MILIONÁŘI
Beckham měl s Manchesterem smlouvu do 30. června 2003. S jejím blížícím se koncem záleželo na klubu, jestli hráče prodá, nebo s ním smlouvu prodlouží. Nakonec došlo k jejímu prodloužení o dva roky a přirozeně i ke zvýšení platu na 90 000 liber týdně, v přepočtu 153 000 eur neboli víc než čtyři a půl miliónu korun. Pro srovnání - průměrný týdenní plat ve Velké Británii je 410 liber.S ročním příjmem přes čtyři a půl miliónu liber je Beckham nyní jedním z nejlépe placených hráčů týmu. Pobírá dvakrát tolik co další hvězdy Manchesteru, jako jsou Blanc, van Nistelrooij nebo Giggs. Klub jako by mu vyrovnával ztrátu z let minulých, kdy m u běžela šestiletá smlouva, podle níž dostával ročně "jen" milión tři sta tisíc, přičemž za uzavření této smlouvy v roce 1997 dostal jednorázově pět miliónů liber.Pro normálního člověka je to děsivá mluva čísel. Navíc kromě honorářů za fotbal vydělává Beckham milióny z reklamních aktivit. V tohle směru o něho pečuje renomovaná agentura SFX Entertainment se sídlem v New Yorku. Předloni mu třeba zajistila sedmiletou reklamní smlouvu s firmou Adidas za dvanáct miliónů marek. Jinak mu ošetřuje smlouvy s Marks & Spencer,P epsi, Sony a japonskou kosmetickou firmou TBC. Beckhamova tvář se také objevuje v různých počítačových hrách. Letos namluvil za dva milióny liber vzkazy pro hlasové schránky uživatelů sítě mobilních telefonů firmy Vodafone. Šlo o pouhé dvě věty ... Zpráva o tomto výdělku se objevila v tisku letos v srpnu, hned poté, co hvězdný Manchester United prohrál nečekaně v Lize mistrů s maďarským Zalaegerszegem. Šok z prohry komentoval britský tisk velmi výstižně citací z knihy kapitána týmu Roye Keana: "... Tihle nafoukaní milionáři se zla tými rolexkami, nejdražšími auty a vilami a nejhezčími holkami už nemají vůbec hlad po nějakých výhrách." Keanovo rozladění je sice na místě, zní však paradoxně. On sám totiž pobírá přes padesát tisíc liber týdně a s bonusy se může dostat až na sto tisíc. Ale zpátky k Beckhamovi: příští rok vyjde jeho další autobiografie, a jestliže na dvou předchozích jen spolupracoval, tuhle má napsat vlastnoručně. Přesnou výši honoráře nakladatelství HarperCollins tají, ale naznačilo, že jde o milióny liber.

BOHATSTVÍ JAKO TERČ
Majetek Beckhamových je téměř nezměřitelný.Mají ohromný luxusní dům v rezidenční čtvrti Herdfordshire na předměstí Manchesteru, místními nazývaný Beckinghamský palác. Stál dva a půl miliónu liber,přičemž jeho úpravy vyšly na další tři milióny; je v něm nahrávací studio, kulečníková herna, třicetimetrový bazén. Letos v létě koupila rodina za milión a čtvrt liber statek v Nether Alderley na předměstí Manchesteru, aby děti vyrůstaly na zdravém vzduchu. Dále jí patří luxusní třípatrový apartmán v Londýně a dvoupatrový v Manchesteru. Nepříliš se toho zatím ví o koupi mořského ostrova u východoanglických břehů. Jestliže před dvěma lety měli Beckhamovi v garážích svých rezidencí šest luxusních aut, letos jich je již deset: mimo jiné porsche, ferrari, jaguar,BMW,bentley, tři mercedesy,z nichž jeden je pancéřovaný. Výčet jejich majetku je nebetyčný a zároveň nebezpečný.Rodina fotbalisty a zpěvačky se tak stává terčem psychopatů či zločinců.

NEJNOVĚJŠÍ ÚNOS
Dokládá to nejčerstvější případ, odhalený v sobotu 2. listopadu 2002. Skupina Albánců a Rumunů plánovala únos Victorie Beckhamové před letošními vánocemi, při její obvyklé návštěvě kadeřnictví. Měla být omráčena chloroformovým sprejem v podzemních garážích, a to buď sama, nebo i se svými syny.Únosci uvažovali o výkupném pět miliónu liber,což je čtvrt miliardy českých korun. Peníze chtěli převést na konto v zahraničí. Pokud by se David zdráhal zaplatit, b yli rozhodnuti Victorii zabít. Spiknutí odhalili reportéři deníku News Of T he W orld, kteří se vmísili do skupiny. Policie zatkla devět gangsterů, již se k činu přiznali. Ale pozor: byl to již sedmý případ ohrožení Beckhamovy rodiny,tady lze opravdu mluvit o velké dani za bohatství a slávu. Před třemi lety přepadl Victorii na ulici neznámý pachatel a pokusil se jí vytrhnout z náruče Brooklyna. Zanedlouho kdosi přeřezal brzdová lanka u Davidova sportovního ferrari. V roce 2000 byla třikrát v ohrožení pouze Victoria: nejdříve jí anonym telefonicky vyhrožoval zastřelením, poté se jí při zkoušce před koncertem objevil na hrudi červený bod (že by z laserového zaměřovače?), a proto ji bodyguard srazil z jeviště, a konečně policie odhalila a zmařila pokus o její únos. Vloni byla rodina v ohrožení jednou, anonym telefonicky vyhrožoval únosem syna Brooklyna. Není proto divu, že britské i světové deníky informují o tom, jak Beckhamovi opevňují svá sídla nejnovějšími bezpečnostními systémy a rozšiřují řady svých bodyguardů. MASOPUST, BERGER, ŘEPKA
Na závěr pojďme zpátky na hřiště prostřednictvím miniankety našich fotbalových internacionálů. Snažili se vidět Beckhama vcelku objektivně, nicméně v jeho hře našli víc záporů než kladů. Josef Masopust po krátkém zamyšlení: "Kopací technika a góly z přímých kopů - v tom je světová jednička. Ale pokud jde o hru v poli, existuje bezpočet mnohem lepších fotbalistů. Být trenérem Manchesteru, nechal bych si ho v týmu, ovšem jako trenér Bohemky,která hraje o záchranu v lize, bych ho nechtěl, protože on na hřišti nebojuje." Názor Jana Bergra zní podobně: "Sleduji ho,má perfektní kopy,ale nebrání, nehraje hlavou, asi aby neutrpěl jeho účes. Trenér by ho měl vrátit na zem a přinutit víc makat, určitě by mu to prospělo.Vzdáleně mi připomíná hrou Panenku, ale Tonda byl všestrannější. Beckhamově slávě až příliš pomohla média, o tom není sporu. Francouz Zidane je o padesát procent lepší." Tomáš Řepka, obránce anglického klubu West Ham United, má rov něž jasný názor: "V italské lize, kde jsem donedávna hrál, běhá minimálně dvacet takových Beckhamů, a lepších. Angličani byli vždy fotbaloví bijci, a když se najednou objevil technik, a ještě hezounek, jsou z toho vedle. On je dnes ale víc zboží, reklamní artikl." Poslední hlas patří brankáři Luďku Mikloškovi, v Anglii donedávna hrál a dnes tu působí jako trenér: "Beckham je příliš náladový hráč. Má-li dobrou náladu, je skvělý,v opačném případě podává průměrný až podprůměrný výkon."