Bernie Madoff

Okradl boháče, majitele Oscarů a Nobelových cen


Celá desetiletí BYL IKONOU WALL STREETU, finančním vizionářem, filantropem. Dnes sedí ve vazební věznici a čeká na soud za zpronevěru téměř 65 miliard dolarů, což je v přepočtu přibližně 1,3 biliónu korun, tedy asi o dvě stě miliard víc, než byl státní rozpočet České republiky na loňský rok. "Strýček Bernie" se tak stal suverénně největším finančním podvodníkem v dějinách. To je - vedle jistoty, že těch 65 miliard už nikdy nikdo neuvidí - jediná věc, kterou mu můžete věřit.

"Vlastně se mi nedaří dostat ze sebe nějaký vztek ... Napálil mě génius - zlý génius, ale pořád génius," napsal v článku pro zpravodajský server The Daily Beast jistý Burt Ross, právník a bývalý starosta Fort Lee v New Jersey, jenž přišel v Madoff ově investičním fondu o pět miliónů dolarů. Rozměry podvodu strýčka Bernieho přesahují hranice lidské představivosti. Jako by nám v dnešní době, která se občas napohled jeví tak triviálně čitelná a kontrolovatelná jako záznam z průmyslové kamery, připomněl lekci z Fausta. A z Mefistofela. Bernard Madoff byl oběma zároveň. Věhlasné banky v čele s HSBC nebo UniCredit, renomované investiční společnosti a hedgeové fondy, milionáři a miliardáři, veteráni z Wall Streetu, univerzity, významné firmy a nadace, ti nejchytřejší, nejschopnější, nejzkušenější - a nejbohatší - podlehli jeho charismatu nebo legendě, jež jej obestřela. "Obral o peníze lidi, kteří uměli vydělávat," shrnul to lakonicky pro časopis Vanity Fair právník jednoho z okradených.



Madoffův podvodný systém bývá obvykle popsán jako Ponziho schéma, což se u nás překládá jako "pyramidové schéma" neboli "letadlo". Takový popis ale není úplně přesný. Za prvé: Ponziho schéma je oproti klasickému "letadlu" přece jenom rafinovanější. A hlavně, Bernie Madoff vyvinul vlastní originální podvodný systém. Podle amerického profesora Petera J. Henninga je totiž "Madoffovo schéma" v určitém ohledu opakem systému pyramidy: "Než na okradení drobných klientů, jež omámila vidina rychlého zbohatnutí, soustředil se pan Madoff na ty nejbohatší, jimž nenabízel nabytí velkého majetku - ten už měli -, ale stabilní výnosy, které by udržovaly jejich vklady v bezpečí a jistotě. Madoffovo schéma stálo víc na důvěře než na obnažené chamtivosti." Ale abychom pochopili, jak se Bernardu Madoffovi podařilo získat důvěru a majetky bohatých, budeme se muset podívat do jeho minulosti.

PŘÍCHOD ZÁZRAČNÉHO MLADÍKA

Bernard Lawrence Madoff se narodil 29. dubna 1938 do středostavovské židovské enklávy v newyorském Queensu, údajně idylického prostředí, kde každý znal každého a lidé drželi při sobě. Jací byli jeho rodiče, se moc neví, vyjma to, že byli dětmi imigrantů z židovských ghett v Polsku, Rakousku a Rumunsku a že se také pokoušeli vydělávat na burze. Jak se jejich brokerskému byznysu vedlo, není známo, jen zápis Komise pro dohled nad kapitálovým trhem z roku 1963 naznačuje, že se jim někdy v té době přestalo dařit.

Mladý Bernard šel po dokončení střední školy studovat politologii. Rok před promocí se v místní synagóze oženil s Ruth Alpernovou, svou láskou ze střední školy, která měla v okolí pověst mimořádně nadané a ambiciózní dívky - někdy v té době už začala pracovat na manhattanské burze. Přičinlivý Bernard dokončoval studia, při škole si vydělával jako instalatér a plavčík, z čehož naspořil pět tisíc dolarů, jež se staly základním kapitálem jejich společné firmy Bernard L. Madoff Investment Securities.

Mladý Bernie se ukázal jako mimořádně šikovný finančník. Začal tím, že se stal spojovacím článkem mezi prodejci a kupci laciných akcií, přičemž lákal brokery na to, že jim (prodávajícímu i kupujícímu) za každou akcii, která mu prošla pod rukama, dá jednu penny (na rozdíl od běžných brokerských firem, jež si za stejnou činnost naopak účtují režijní poplatek). Sám si nechával takzvaný spread, tedy minimální rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou akcie.



Vypadalo to jako drobné paběrkování, ale podle bývalého šéfa NYSE Daniela Ackera se šikovnému Madoffovi podařilo tento obchod zdokonalit a eskalovat natolik, že si jím během pár desetiletí zřejmě zcela legálně vydělal možná až miliardu dolarů (k tomu mu pomohla i nová legislativa, která v 70. letech umožnila podobně obchodovat i s luxusními blue-chip akciemi).

Bernie se velmi rychle dostal do povědomí newyorské finanční komunity jako výjimečně schopný obchodník s novátorským uvažováním. "Byl stále o krok před ostatními," vzpomíná bývalý prezident burzovního domu Midwest Stock Exchange Charles V. Doherty.

A dodejme, že Bernie byl i mimořádně schopný stavitel sítě důležitých osobních kontaktů. Sítě, kterou časem využije jako pavučinu.

"Chytrý mladý kluk, bylo mu dvaadvacet let," vzpomíná na své první setkání s Madoffem milionář a filantrop Carl Shapiro v posledním vydání časopisu Vanity Fair. "Jeden z mých přátel mě požádal, jestli bych se s ním nesešel a třeba mu nepřihrál nějaký menší kšeft. Já však měl v té době dost vlastních želízek v ohni, a tak jsem odmítl. Ale přítel pořád naléhal."

Shapiro se tedy s mladíčkem sešel. "V té době trvalo dokončení transakce obvykle tři týdny. Ale tenhle kluk se přede mě postavil a povídá: ,Já to zvládnu za tři dny.' A dokázal to." Shapiro mu svěřil sto tisíc dolarů, aby je investoval a zhodnotil. Madoff předčil veškerá očekávání (dodejme, že zatím zcela legálně).

V jeho kariéře se tím otevřely dveře do nové éry. A v životě Carla Shapira se otevřely nové finanční horizonty - bohatý podnikatel a mecenáš se stal díky mladému a talentovanému Berniemu Madoffovi superbohatým. O několik desetiletí později se jako pětadevadesátiletý stařec stane jeho největší obětí - přijde o víc než půl miliardy dolarů, víc než jakákoli jiná fyzická osoba z více než 4200 podvedených.

Jenže to na počátku šedesátých let ještě nikdo nemohl tušit. Možná ani Bernie. Bohatý filantrop nalezl v talentovaném mladíkovi zalíbení a viděl to na začátek velkého přátelství. A aby se toto přátelství ničím nezkazilo, Shapiro mladému Madoffovi hnedka zkraje sdělil, že mu nikdy nebude dohazovat potenciální klienty.



To však vůbec nebylo potřeba. Mezi židovskou smetánkou se bleskurychle rozkřiklo, že velký Carl Shapiro pohádkově rozmnožil své bohatství, protože začal investovat s nějakým Bernardem Madoffem. Prominentní klientela si u tohohle zázračného mladíka začala podávat dveře.

A co víc, již v té době se jako sotva třicetiletý stal průkopníkem elektronického obchodování s akciemi - byl jedním ze zakladatelů elektronické burzy NASDAQ, jíž načas předsedal. Po určitou dobu stál také v čele Národního sdružení obchodníků s cennými papíry (NASD), jež dohlíží nad obchodováním s akciemi, stanovuje pravidla, směrnice a udílí licence, Bernieho bratr Peter zase po dva roky seděl v předsednictvu Americké asociace pro finanční trh (SIFMA). Ale hlavně si Bernard našel spoustu nových přátel v Komisi pro dohled nad kapitálovým trhem (SEC).

Náklonnost významných obchodních sdružení a regulačních institucí si Madoffova rodina uměla doslova ošéfovat.

ZROZENÍ MÝTU

Bernie a Ruth se brzy přesunuli z Queensu na lepší adresy. Nejprve si koupili ranč na Long Islandu, poté tamtéž luxusní rezidenci s výběhem do moře a od osmdesátých let se jejich bydlištěm stal rozsáhlý apartmán v podkroví výškové budovy na manhattanské Upper East Side.

Bernie pořídil první jachtu a okázalý dům v komunitě bohaté židovské "šlechty" na floridské Palm Beach. Našel zálibu ve sbírání starožitných luxusních hodinek a každé ráno trávil nějaký čas výběrem snubního prstenu (měl jich víc), jenž by ladil s platinovými nebo zlatými breguety, které si ten den připnul na předloktí.

Bývá docela obvyklé, že se soukromé životy podnikatelů a finančníků v určitých bodech protnou s jejich kariérou. Soukromý život Bernarda Madoffa však se soukromým podnikáním dokonale splynul. Jeho jachta byla plavidlem určeným primárně ke kratochvilným výletům pro vzácnou klientelu. Jeho velkolepá charitativní činnost - Madoff významně podporoval židovskou vysokou školu Yeshiva University a řadu nadací, financoval výzkum léčby rakoviny lymfatických žláz, nadaci na transplantaci kostní dřeně, byl mecenášem umění, vzdělání a nadějí nemocných - pro něj neznamenala nic víc než jen splněnou podmínku k tomu, aby ho přijali do exkluzívního klubu židovských boháčů Jewish Palm Beach Country Club.

Především však Bernie učinil ze svých klíčových klientů své nejbližší přátele. Alespoň navenek. S realitním magnátem Normanem Levym a jeho přítelkyní tráví Madoffovi víkendy i společné dovolené. Pro filantropa Carla Shapira je Bernie "synem, jehož nikdy neměl". Milý, pozorný a dobrotivý Bernard rozdává svůj čas nejbližším přátelům, s některými z nich prožije celá desetiletí. A mezitím potají vysává jejich obrovské majetky.




Těžko říci, kdy s tím začal. Zdá se, že paradoxně až dlouho poté, co legálně vydělal první milión.

V roce 1992 napsal list Wall Street Journal, že společnost Bernard L. Madoff Securities realizuje denně obchody v hodnotě 740 miliónů dolarů, což odpovídá devíti procentům všech denních obchodů provedených na newyorské burze.

Od sedmdesátých let je už Bernie v amerických židovských komunitách stejně jako v Izraeli živoucím mýtem. Být představen panu Madoffovi je privilegium, jehož se dostane jen vyvoleným. Jeho legendární fondy ční nad ostatními, triumfální a nepřístupné jako Kafkův Zámek.

Pro mnohé představují nejdůvěryhodnější úložiště bohatství na světě. To proto se nikomu nepodbízejí, proto v nich jsou všichni významní a slavní, proto je tak těžké se do nich dostat. Všichni vědí, že nevyplácejí nijak závratné dividendy - jen nějakých deset dvanáct procent. Ale vyplácejí je už celá desetiletí s pravidelností a neměnností, s jakými se pohybují pouze nebeská tělesa, ať je trh v konjunktuře, nebo stagnuje. Nejcennějším výnosem, jejž nabízí rozvážný génius Bernie, je pocit jistoty.

A navíc - na pocitu jistoty se dá taky dobře vydělat. Ještě před nedávnem mohl majitel hypotékou nezatíženého rodinného domu, který stál na dobrém místě a měl cenu 15 miliónů, dostat bez problémů půjčku deset miliónů se čtyřprocentním úrokem. Náklady na tuhle desetimiliónovou půjčku tedy činily 400 000 ročně. A když vlastník těch půjčených deset miliónů investoval do Madoffova fondu s dvanáctipronejčastějším centním výnosem, zbylo mu po odečtení nákladů každý rok osm procent. Tedy 800 000 dolarů bezpracného zisku.

"Bernie byl natolik neuvěřitelná postava, že se lidé byli schopni kvůli němu přestěhovat nebo vstoupit do různých klubů, jen aby dostali šanci s ním promluvit," řekl v článku pro Vanity Fair jeden z neúspěšných uchazečů o členství v Madoffově fondu.



Minimální vklad nutný pro vstup do fondu byl čistě na Madoffovi. Každého potenciálního investora si osobně "ocenil" a podle toho mu nastavil vstupní částku. Zmíněnému zájemci Bernie sdělil, že musí investovat nejméně deset miliónů dolarů. Na takovou sumu nebyl připraven. To ho zachránilo.

Bezpočet bohatých židovských rodin si však vzal půjčku na dům a peníze uložil u Madoffa. Vanity Fair popisuje příběhy lidí, kteří u něj investovali už od osmdesátých let, jejich rodiče od šedesátých. Protože jim výnosy přicházely se železnou pravidelností, předhodili zlatému Berniemu své děti, a když dorostly, tak i vnoučata.

Nesčetný počet otců bohatých židovských rodin kladl na smrtelné posteli na srdce svým manželkám a dětem, ať hlavně uloží všechen rodinný majetek do bezpečí u dobrého přítele Bernieho.

Nepřeberné množství židovských nadací, škol a společností všeho druhu do něj investovalo miliardy dolarů.

Americký Žid Bernie Madoff své lidi okouzlil, uhranul a nakonec zničil jako nějaký novodobý lžimesiáš.

MUŽI A ŽENY V ČERNÉM

Bylo by ovšem vůči Berniemu nefér tvrdit, že okrádal pouze Židy. To, že nejvíce obětí najdete v amerických židovských komunitách, je dáno prostě tím, že Bernard Madoff do této komunity patřil. Jeho lidé mu důvěřovali.

Nicméně, jak napsal krátce po jeho prosincovém zatčení list New York Times, Bernie vytvořil první celosvětové Ponziho schéma: "Stoprocentně - nic takového tu dosud nebylo, nic, co bychom mohli nazvat skutečně globálním podvodem," říká ve zmíněném článku profesor Bostonské univerzity Mitchell Zuckoff , jenž se historií finančních podvodů zabývá.

Po exkluzívních klubech bohatých Židů dobyl Bernieho mýtus podobné kluby v Evropě, v Perském zálivu, v jihovýchodní Asii. Po příchodu finanční krize vyrazili Bernardovi agenti na cestu napříč Čínou v zoufalé snaze sehnat peníze, kde se dá. Na sklonku své existence už Bernieho klub nebyl tak uzavřený a nedostupný.

Burzovní makléři v určitém ohledu obnovují ve veřejném povědomí prastarý mýtus o alchymistech, kteří dokáží vyrobit zlato. Bernie je v tomto ohledu největším z alchymistů.



Ale proč? Proč se úspěšný finančník rozhodne stát mefistofelským svůdcem a zároveň Faustem, jenž se sám odsoudí k životu ve vypůjčeném čase? Americká média o tom spekulují neustále, nejčastějším závěrem bývá to, že Bernie to celé dělal pro zábavu. Jeden bývalý pracovník FBI, který se léta zabýval konstrukcí profilů zločinného chování, tvrdil v deníku New York Times, že Madoffova osobnost vykazuje řadu známek psychopatického chování - schopnost lhát, manipulovat, podvádět, pocity velikášství a bezcitnost ke svým obětem.

O tom, že Bernie nebyl úplně duševně v pořádku, může svědčit i jeho obsese po absolutní uniformitě a pořádku jeho kanceláří.

"Všechno muselo být černé," vzpomíná jeden z bývalých zaměstnanců Madoffovy firmy. "Počítače, stoly, dokonce i rámečky obrázků. Když třeba uviděl na stole fotografii dítěte ve stříbrném rámečku, řekl tomu, co ji tam dal, že si musí sehnat černý rámeček. Když jste měli přes opěradlo židle přehozený kabát, odnesl vám ho. Obcházel řady oken a rovnal žaluzie tak, aby byly všechny úplně stejně stažené. A na stole nesměly ležet žádné papíry."

Zatímco tato obsese je kuriózní a úsměvná, Bernieho schopnost předstírat celá desetiletí přátelství s jeho oběťmi je zrůdná.

Byl to Bernie, kdo pronášel na každých kulatých narozeninách Carla Shapira, své největší oběti, slavnostní přípitek.

Podle forenzních psychologů, jež oslovil deník New York Times, se Madoff podobá v lecčems hromadnému vrahovi Tedu Bundymu. Stejně jako on používal své mimořádné inteligence a osobního kouzla k vytvoření postavy, která neexistovala. Zatímco Bundy lidi pro potěšení zabíjel, Madoff pro potěšení vraždil jejich peněženky.