Daniel Radcliff  jako Harry Potter během rozhodující bitvy posledního dílu.

Daniel Radcliff jako Harry Potter během rozhodující bitvy posledního dílu. Zdroj: Profimedia.cz

Filmový Harry Potter

Premiérou druhé části snímku Harry Potter a relikvie smrti se definitivně završila potterovská série. Nebude už žádný další film, žádná další kniha. Přežijeme to? Jistě. Jen svět už nikdy nebude stejný jako před Potterem.

 

Pohádkový příběh o tom, jak se chudá svobodná matka schovávala před zimou v kavárně a při té příležitosti začala psát příběhy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, obletěl svět. J. K. Rowlingová si dokázala psaním vydělat nejvíc ze všech lidí, kteří kdy po světě chodili, už před třemi lety překročil její majetek miliardu dolarů. K tomu si vysloužila indiánské jméno Ta, která přitáhla děti ke čtení. A přitom vlastně „jen“ maximálně vytěžila britskou (nejen) literární tradici.

 

DICKENS I TOLKIEN

Potterovské kořeny můžeme najít v Dickensových příbězích chudých sirotků, kteří po letech ústrků přece jen nakonec ke štěstí přišli. Našli bychom tu i ozvuky literárního odkazu Jane Austenové či sester Brontëových, na jejichž inteligentní a sebevědomé hrdinky navazuje „šprtka“ Hermiona. Pak je tu samozřejmě Tolkien, Pán prstenů a archetypální souboj dobra se zlem. Zlo se tu ovšem alibisticky nemaskuje v bezejmenném davu skřetů, Rowlingová mu dala konkrétní tvář i jméno. V tom je ostatně její největší devíza: vzít to, co už tu někdy bylo, a použít to jinak, obratně a v jiných souvislostech. Pak je tu ještě nesporná schopnost umění překvapit, neustrnout a neustále se vyvíjet.

 

To, co začínalo jako roztomile barevná kouzelnická škola, postupně nabíralo stále temnější odstíny, téma se prohlubovalo, přibyl existenciální rozměr, ne vždycky bylo jasné, kdo je hodný a kdo zlý, také začalo jít o život. A když jde o život hrdinovi, s nímž je tak snadné se ztotožnit, moc rádi celou jeho iniciační cestu projdete s ním. Rowlingová položila základy subkultury, jež dala smysl existence miliónům lidí na světě, dokázala zaplnit jejich obyčejný a zoufale nudný život ne­uvěřitelným dobrodružstvím.

 

ZLATÝ DŮL

Někteří v něm kromě smyslu života našli i zlatý důl. To když producent David Heyman v roce 1997 narazil na ještě nepublikovaný rukopis knihy Harry Potter a Kámen mudrců a velmi správně odhadl jeho komerční potenciál. První film měl premiéru před deseti lety (4. listopadu 2001) a několikanásobně umocnil už tak značné potterovské šílenství vyvolané knihomoly. Snímek s rozpočtem 125 miliónů dolarů si na sebe vydělal už během prvního popremiérového týdne. Finální tržby se zastavily těsně pod miliardou dolarů: 968,6 miliónu. Kámen mudrců najdeme na deváté příčce žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob (první je Avatar, druhý Titanic, třetí Pán prstenů: Návrat krále).

 

Ze všech potterovek si zatím stojí nejlépe. Deváté místo možná nevzbuzuje takový úžas, když k tomu ale připočteme tržby za dalších šest dílů, dostaneme se na částku 6,3 miliardy dolarů, což z potterovské ságy dělá nejlukrativnější filmový projekt v historii kinematografie. A to je řeč pouze o prodaných vstupenkách do kina, pak jsou tu ještě DVD, počítačové hry a také trička, čepice, kouzelnické pláště, hůlky a vůbec celý ten cirkus, který uvedení podobného typu filmu dnes doprovází. No a samozřejmě v celkovém součtu stále ještě chybějí peníze, jež vynese druhá část závěrečného dílu série, tedy Harry Potter a relikvie smrti, část II. Odhaduje se, že by na potterovské konto mohla přibýt další miliarda dolarů.

 

DANIEL, RUPERT A EMMA

Harry Potter po deset let velmi dobře živil početný filmový štáb a někteří mají díky jeho „kouzelnickým schopnostem“ vyděláno jednou provždy. Řeč je o ústřední herecké trojici: Daniel Radcliffe (1989), Rupert Grint (1988) a Emma Watsonová (1990). Když byl jedenáctiletý chlapec z londýnského Fulhamu vybrán z desítek tisíc uchazečů o roli Harryho Pottera, uměl si jen stěží představit, co ho čeká. Upřímně řečeno, neuměl si to představit nikdo, kdo tenhle šílený vlak rozjížděl. Nikdo, ani Rowlingová, netušil, kolik knih vznikne a kdy spatří světlo světa. (V průběhu let se spekulovalo o tom, jestli je vůbec reálné stihnout natočit filmy tak, aby herci příliš nezestárli. Nakonec předběhli svá filmová alter ega jen o nějaké tři roky.) Každopádně malý Daniel Radcliffe do onoho vlaku na nádraží King’s Cross na nástupišti 9 a ¾ nastoupil.

 

Za „první jízdu“ inkasoval necelého půl miliónu dolarů. Když se tímhle vláčkem vezl posedmé a poosmé, hodilo mu to už dvacet miliónů, a to za každou část závěrečného dílu. Sazba jeho kolegů Emmy Watsonové a Ruperta Grinta byla logicky o něco nižší, ti měli smlouvu „jen“ na patnáct miliónů dolarů (opět za každý ze dvou posledních filmů). Za vodou by tedy byli. Fanoušci je milují, budou ale při nich stát, když už nebudou Harrym, Ronem a Hermionou? Dokážou se prosadit, nebo je stihne osud mnohých dětských hvězd, které po zbytek života paběrkovaly na své dávné slávě?
Mají na čem stavět, jejich výhodou je, že mohou plynně navázat, s příběhy Harryho Pottera dospěli a měli příležitost dokázat, že před kamerou nejsou jen sami sebou, že skutečně hrají. To se jim ostatně stalo už ve třetím dílu, kdy po specialistovi na dětské filmy Chrisi Columbovi převzal režii Alfonso Cuarón. Jeho Vězeň z Azkabanu byl sice komerčně nejméně úspěšný, ale mnozí ho považují za vůbec nejlepší potterovský film a trojice herců na něj dodnes vzpomíná jako na zásadní zkušenost: Cuarón je přestal vnímat jako roztomilé „plyšové hračky“, ale zacházel s nimi jako s herci. I díky němu dokázali později obstát v hereckých úkolech, jejichž náročnost s každým dalším dílem rostla. Jestli ale dokážou obstát i mimo čarodějnický svět a bez kouzelných hůlek, ukáže až čas.

 

ZRZEK NA STARTU, ŠPRTKA ZE ŠKOLY

Něco je ale jisté už teď. Nejvíce nabídek má zrzek Rupert Grint. Už v době, kdy se plně věnoval potterovské sérii, stihl natočit další tři celovečerní filmy (chválen byl hlavně za tragikomedii Lekce řízení z roku 2006). Teď už má za sebou natáčení dramatu z prostředí válečných pilotů, nazvaného Comrade. Ještě letos by měl přijít do kin film Eddie the Eagle, v němž se má představit v roli populárního maskota zimních olympijských her, „věčně posledního“ skokana na lyžích Eddieho Edwardse. Chystá se také na horor Cross Country a na válečný příběh britských fotbalistů Wartime­ Wanderes. Grint se zatím jeví jako flexibilní herec, který si potterovkami otevřel slibnou kariéru. Nekonfliktní „kluk odvedle“ těží i z toho, že nebyl středobodem zájmu a tlak na něj nebyl tak velký.

 

To Emma Watsonová musela zvládnout tíhu údělu jediné dívky mezi lídry. Inteligentní a ambiciózní děvče si s ní zatím poradilo vcelku hravě. Od potterovek si odskočila jen jednou k televiznímu filmu Baletní střevíčky. S Hermionou se rozloučila tím, že se nechala ostříhat nakrátko a nastoupila na univerzitu Brown na Rhode Islandu, přestože by se jako vyhlášená šprtka nejspíš klidně dostala na Oxford. Americké prostředí jí ale prý poskytuje víc anonymity. Studium sice přerušila, ale jen aby měla čas na propagační turné s posledním potterovským snímkem. Přestože vzdělání považuje za prioritu, střihla si menší roli v dramatu My Week with Marilyn. Milióny na účtu v bance jí přinášejí možnost dělat si, co ji právě baví. Má jasno v tom, že pro peníze rozhodně točit nemusí, takže jí prý bohatě stačí zahrát si v jednom filmu ročně. I proto bere reklamní kampaně pro značky Burberry nebo Lancôme jako příjemný způsob, jak sdělit světu, že už je z ní ženská, a nikoli jako povinnou brigádu.

 

ŹIVOT S POTTEROVSKÝM STIGMATEM

A jak si stojí Daniel Radcliffe? Na něj čeká nejdelší „štreka“. Zbavit se potterovského stigmatu vypáleného do čela bude velká fuška. O to víc, když se přerod z roztomilého chlapečka v muže zatím stále ještě neodehrál. Přerostla ho i Hermiona, drobný Daniel stále připomíná jen o něco větší dítě. Sám také připouští, že Potter byl jeho první a poslední šancí představit se jako „akční hrdina“. Poctivý chlapec se snaží o svém hereckém talentu přesvědčit z gruntu. Už před devíti lety hostoval na prknech West Endu ve hře režírované Kennethem „Zlatoslavem“ Branaghem. V roce 2007 obletěla média momentka polonahého Radcliffa z inscenace Shafferovy hry Equus, uváděné na Broadwayi (na YouTube má video slibující nahého Radcliffa přes tři milióny kliků, vidět je ale vcelku „prd“). A do třetice divadlo: muzikál How to Succeed in Business without Really Trying s Danielem v jedné z hlavních rolí se právě hraje na Broadwayi. Do kin se chystá duchařský horor The Woman in Black. Radcliffova pozice je nezáviděníhodná: jak nezklamat milióny fanoušků, kteří k němu deset let vzhlíželi? S tím by si neporadil ani Potter.

 

Ostatně jeho osud už je na rozdíl od toho Radcliffova zpečetěn. Což je také jeden z atributů kvalitních děl: mají svůj konec. Dramatický oblouk jejich postav se uzavřel, osudy byly završeny, zápletky rozuzleny. Dům je dostavěn, zbývá ho jen pronajímat. Troufám si odhadovat, že v něm Harry Potter nezůstane sám.