Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer Zdroj: Wikipedia

Oppenheimerova žena Katherine, dcera Käthe a syn Peter. Katherine během manželství řešila problémy alkoholem.
Sekvence snímků zachycujících výbuch první atomové bomby v 5:30 ráno 16. července 1945 v poušti poblíž letecké základny Alamogordo v Novém Mexiku
Trinity před výbuchem na vrcholu dvaceti metrové ocelové věže. Vedle bomby stojí Norris Bradbury, muž pověřený jejím sestrojením.
Robert Oppenheimer a generál Leslie R. Groves u zbytků věže Trinity. Druhý zleva je Georg Placzek. Vědec, který se jako jediný Čechoslovák podílel na výrobě atomové pumy.
4
Fotogalerie

Robert Oppenheimer: Otec atomové bomby se paktoval s komunisty a jeho život byl plný kontroverzí

„Osud Roberta Oppenheimera je snem i noční můrou,“ prohlásil režisér Christopher Nolan, jenž jeho příběh přenesl na filmové plátno. Fyzik Robert Oppenheimer (22. 4. 1904 – 18. 2. 1967) byl obdivovaný i proklínaný. O Nobelově ceně si mohl nechat zdát, přišel o bezpečnostní prověrku, přitom pár let předtím ho oslavovali jako hrdinu. Trápil se výčitkami svědomí, že pod jeho vedením vznikla atomová puma, nebo byl na svůj výzkum hrdý? Jisté je, že miloval poezii. Jeho nejoblíbenější sbírkou byly Baudelairovy Květy zla.

Kdyby se podařilo odvrátit vývoj termonukleárních zbraní jak u nepřítele, tak u nás, myslím, že bychom dnes žili v bezpečnějším světě. Extrémní nebezpečí pro lidstvo, které je s termonukleárními zbraněmi spojeno, zcela převažuje nad jakoukoli vojenskou výhodou – prohlásil v roce 1954 jeden z otců atomové pumy, Robert Oppenheimer. V té době mu odebrali bezpečnostní prověrku. Z oslavovaného vědce, jenž vedl úspěšný známý Projekt Manhat­tan, se stal nedůvěryhodným člověkem, který se paktuje s komunisty. Svým levicovým smýšlením se nikdy netajil, navíc jeho manželka, milenka i bratr byli komunisté. Pravda je, že se ho Sověti pokusili naverbovat. Ale neúspěšně. Teprve před rokem, tedy padesát pět let po Oppenheimerově smrti, americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová zrušila rozhodnutí o odebrání bezpečnostní prověrky s tím, že Oppenheimer byl loajální a miloval svou zemi.

OTRÁVENÉ JABLKO

Sedmnáctiletý Julius Oppenheimer přicestoval z německého Hanau do Nového světa v roce 1888 a hned se s vervou pustil do podnikání. Už jako bohatý muž se o patnáct let později oženil s Ellou Friedmanovou, která vystudovala malířství v Paříži. Jejich prvorozený syn Robert přišel na svět 22. dubna 1904. Druhý syn, Lewis, se v roce 1908 narodil se zdravotním handicapem a zemřel v kojeneckém věku. V roce 1912 třiačtyřicetiletá Ella Oppenheimerová děkovala Pánubohu za zdravého syna Franka. Robert i jeho o osm let mladší bratr vyrůstali jak v bavlnce. Ella se o děti bála, chránila je před všemi nástrahami. Robert si později posteskl, že neměl příležitost být uličník. Odmala byl přechytralý vzorný chlapeček, jenž si se svými vrstevníky neměl co říct. Julius a Ella svého nadaného prvorozeného syna drželi jak ve skleníku, zapsali ho na prestižní školu, kterou založil filozof Felix Adler. Jeho vzdělávací metody měly vést k tomu, aby se děti snažily být ve všem nejlepší.

Malý perfekcionista Robert Oppenheimer se po vyučování věnoval mineralogii a poezii. S dospělými si rozuměl, pro spolužáky byl namyšlený šprt, posmívali se mu. Čtrnáctiletého introverta na táboře tvrdě šikanovali. Sám Robert ale pak profesorovi, kterého nesnášel na univerzitě v Cambridgi, dal na stůl v laboratoři otrávené jablko. Nebo taky ne, v každém případě se tím však pochlubil. Hrozící vyloučení ze školy zažehnal Julius Oppenheimer, mimo jiné přislíbil, že nevyrovnaný Robert bude chodit k psychiatrovi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!