Recepty z Ravensbrücku
Makovec, oříšková bábovka, koblihy, plněné rohlíčky … Po úmorné šichtě si ženy na nekonečných apelech potichu vyprávěly, co by vařily a pekly. Anna Suchánková si tři roky recepty zapisovala na sešité kousky novin a uchraňovala je tajně v plátěném obalu pod pruhovaným mundúrem. Jedna spoluvězeňkyně se divila, proč riskuje kvůli takovému nesmyslu. „Maminka chtěla mít pro tatínka dárek. Aby viděl, že jsme na něj celou dobu v Ravensbrücku myslely,“ říká dcera Jaroslava, provdaná Skleničková. Její otec, šéfkuchař Jaroslav Suchánek, podle této kuchařky nikdy nevařil. Spolu se svými sousedy byl 10. června 1942 popraven na zahradě Horákova statku v Lidicích.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!