Reflex č. 39

Vyrazí na lov zatím posledního beskydského dravce vrtulník s termovizí? Sociální demokracie se podle všeho pokouší znovuoživit postupy z úspěšné volební kampaně v létě 2002. Freetechnaři se maximálně snaží, ale festival jim nikdo povolit nechce. Dva žurnalisté, tři umlěci a dva prezidenti píší o tom, co pro ně znamenal spisovatel Josef Škvorecký. I u nás se občas vynoří dosud neznámá nahrávka z dřevních rockových časů. O kořenech čečenského konfliktu.



Zde najdete kompletní obsah čísla 39 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.

Foto






Foto
Na Valašsku se od začátku srpna prohání neznámá šelma. Řada svědků ji identifikovala jako pumu americkou, predátora, který by za určitých podmínek mohl zaútočit i na člověka. Nastal ping-pong mezi úřady: Vyhlásit stav ohrožení? Povolit odstřel, nebo se pokusit šelmu odchytit živou? A kdo takovou akci zaplatí? Více v reportáži Jana Potůčka.


Foto
Obří billboardy Stanislava Grosse všude u silnic naznačily, že v listopadu proběhnou volby do krajských zastupitelstev a Senátu. Sociální demokracie se podle všeho pokouší znovuoživit postupy z úspěšné volební kampaně v létě 2002. Předseda Stanislav Gross nedávno na ústředním výkonném výboru ČSSD citoval Leninův výrok, že kdo chce zapalovat, musí hořet. Tentýž Lenin používal často jiné přirovnání: komunismus = sověty a elektrifikace. Politická rovnice ČSSD by mohla mít následující podobu: volební vítězství = rozdané peníze plus František Janeček. Reflexe Bohumila Pečinky.

Foto
Je trapné ptát se registrovaných extremistů, proč jsou extremisty, a freetechnařů, proč jsou free. Přesto jsem to učinil. Se skupinkou stoupenců hudební kultury freetechno a organizátory letošního CzechTeku jsem poté, co policie propustila z vazby jejich „hlavu“ - Technaře 3, seděl v hospodě a ptal se, proč je CzechTek ilegální. Problém perem Jiřího X. Doležala.


Foto
JOSEF ŠKVORECKÝ, vedle Bohumila Hrabala a Milana Kundery světově nejznámější poválečný český spisovatel, oslaví 27. září osmdesátiny. V roce 1924 se narodil také americký kolega James Baldwin, italský filmový herec Marcello Mastroianni nebo altsaxofonista Paul Desmond. Zemřeli: Franz Kafka, V. I. Lenin, Anatol France a Giaccomo Puccini. Portrét zpracoval Ondřej Konrád.




Foto
Před několika týdny našel jistý britský turista na tržišti v městečku poblíž Melbourne poklad. Objev kufru s neznámými nahrávkami Beatles jistě potěšil kupce, fanoušky Fab Four celého světa i novináře trpící obsesí z letního nedostatku krmiva pro své čtenáře. A jistěže i hledače "australských kufrů" v Čechách a na Slovensku, protože nic nepovzbudí tak jako dobrý příklad. Příklad? Jistě. Ačkoli se to může zdát podivné, v obou částech bývalého federálního dvojdomku tu a tam podobný kufr také vyraší. Sonda od Radka Diestlera & Hraboše.


Foto
Děs hromadného únosu a následné vraždy dětí v beslanské škole vrátily pozornost Západu k polozapomenuté rusko-čečenské válce. Zatímco dosud byly západní sympatie převážně na straně "slabších" Čečenců, bojujících proti ruskému Goliáši, záběry zakrvácených dětí tímto pohledem otřásly. Krev více než sto padesáti dětí, zavražděných v přímém přenosu televizních kamer, už nelze z čečenského boje za nezávislost smýt. Analýza Jakuba Szantó.