Svět zasáhla lunapolitika, kdo ovládne družici Země, tomu bude patřit celá sluneční soustava

Svět zasáhla lunapolitika, kdo ovládne družici Země, tomu bude patřit celá sluneční soustava Zdroj: NASA

Navzdory rostoucí konkurenci je zatím pořád ještě prvním favoritem v závodech o Měsíc americká NASA
Indické sondě Čandraján-3 se podařilo na Měsíci přistát
Takto si NASA představuje  Lunar Gateway. Kromě výzkumu má také sloužit jako přestupní stanice při vysílání automatů nebo lidí na Měsíc.
Jako modul pro přistání na Měsíci plánuje NASA využít loď Starship společnosti SpaceX
4
Fotogalerie

Začínají druhé závody o Měsíc. Kdo ho ovládne, tomu bude patřit celá sluneční soustava

Závody o Měsíc koncem 60. let minulého století vypadaly jen jako prestižní záležitost a dlouho se zdálo, že z nich nic užitečného nevzejde. Teď se ale začíná rozjíždět druhé kolo, ve kterém se už hraje o hodně, protože Měsíc se ukázal být novou pevninou plnou lákavého bohatství. Proto také v pelotonu tentokrát nejsou jen dva závodníci (kdysi USA a Sovětský svaz), ale nejméně deset – a další se nejspíš budou přidávat. Ve čtvrtek 7. září například svojí sondu, která má na Měsící přistát, vyslalo do vesmíru Japonsko.

Obnovená soutěž o Měsíc je základem rostoucího významu lunapolitiky, kterou můžeme pojímat jako ekvivalent geopolitiky, napsal komentátor John B. Sheldon pro web SpaceNews. „V lunapolitice se politické a ekonomické zájmy prolínají s potenciálem Měsíce, od jeho povrchu až po prostor v jeho okolí. Soupeři v této soutěži jsou především Spojené státy s Čínou, roli zde hraje ale také Evropa, Japonsko, Indie a Rusko stejně jako soukromé společnosti, které doufají, že budou využívat zdroje Měsíce. Lunapolitika proto bude v dalších desetiletích zaměstnávat diplomaty, stratégy a řídící pracovníky čím dál víc,“ dodal Sheldon.

PROČ SE TAM VRACET?

Po skončení amerických výprav Apollo v roce 1972 se zdálo, že měsíční pustiny se k ničemu užitečnému nehodí, protože i když tu nejspíš leží nedotčená ložiska užitečných minerálů, jakákoliv snaha o jejich využití musí ztroskotat na obrovských nákladech. Obrat přišel tak trochu nechtěně, když o dvacet let později američtí vojáci připravili sondu Clementine, jež měla ve vesmíru ověřit některé jejich technologie, a Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si vydupal, že ponese i vědecké přístroje pro výzkum Měsíce. Výsledkem byl šok: v kráterech na měsíčních pólech může být vodní led. Pozdější sondy to nejen potvrdily, ale přinesly i důkazy, že vody je na Měsíci docela hodně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!