Na 120 tisíc dětí se podle demografických predikcí bude na střední školy hlásit až do roku 2026

Na 120 tisíc dětí se podle demografických predikcí bude na střední školy hlásit až do roku 2026 Zdroj: ČTK / Peřina Luděk

Antonín Klecanda (STAN), radní hl. m. Prahy pro školství a sport
Vít Šimral (Piráti), bývalý radní hl. m. Prahy pro školství a sport (2018–2023
2
Fotogalerie

Školská krize v Praze: Za přetlak a chaos může i nápor dětí ze středních Čech a chybějící digitalizace

Obavy z toho, že velmi silný ročník žáků devátých tříd způsobí na středních školách boje o místa, se v Praze pro některé naplnily. Výsledky prvního kola zkoušek přinesly zklamání zejména zájemcům o gymnázia, kam se nedostala ani řada jedničkářů s výbornými výsledky zkoušek. Kdo může za nízké kapacity škol v metropoli? Jde o důsledek nepřipravenosti systému, nebo překombinovaných taktik při podávání přihlášek?

Na problémy pražského školství se Reflex ptal bývalého radního pro školství za Piráty Víta Šimrala, jenž měl agendu na starost od roku 2018, a sou­časného radního za STAN Antonína Klecandy, kte­rý je ve funkci od února. Oba odmítají, že by Praha nedělala dost. Demograficky byla podle nich připravena, k řešení přetlaku ale prý potřebuje pomoc od státu. Finální obsazení kapacit středních škol bude jasné až po výsledcích druhého kola, či dokonce až v zá­ří. Kraje se ale budou muset při­pravit také na příští rok, kdy má být zájem podobný. A to se bude opakovat ještě další roky. Jsme připraveni? 

Na Prahu míří z různých stran kritika, že se měla na nápor školáků lépe připravit. Podle bývalého ministra Babišovy vlády Roberta Plagy jde jasná odpovědnost za kraji. Jak vnímáte, pane Šimrale, tuto kritiku?

Od pana Plagy nebo politiků z opozičních stran se dá očekávat, že situaci budou kritizovat. Ukazuje se, že to, jak funguje metropolitní oblast, svádí k tomu, že žáci, kteří jsou dále od centra, nakonec i tak dávají přednost školám v centru. A právě to je případ Prahy a Středočeského kraje. Hlavní město by vůbec nemělo žádný problém s kapacitami, pokud by žáci z okresu Praha-západ a Praha-východ nepreferovali pražské školy. Třetina veškeré žákovské populace na pražských středních školách jsou Středočeši. Což je hlavní parametr, na který je třeba se při řešení situace středních škol v Praze zaměřit.

 

Jihomoravský kraj ale situaci zvládl poměrně rychle. Za tři roky zvýšil počet míst ve všech středních školách o 10 procent. Proč to v Praze tak rychle nešlo?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!