Jak někdy dopadají „obchody“ s digitální měnou: Bizarní příběh nejhledanější ženy Evropy, Bulharky Ruji Ignatové

Jak někdy dopadají „obchody“ s digitální měnou: Bizarní příběh nejhledanější ženy Evropy, Bulharky Ruji Ignatové Zdroj: Wikipedia

Královna kryptoměn a podvod století
Podvodu s „finanční revolucí“ uvěřily desítky milionů lidí
Kryptoměna bitcoin.
Kryptoměna bitcoin.
Paralelní polis
8
Fotogalerie

Královna kryptoměn a podvod století: Bizarní příběh nejhledanější ženy Evropy

Mediální mainstream obvykle informuje o kryptoměnách ve dvou polohách. Když ceny bitcoinu, etherea, luny či terry letí nahoru, plní zpravodajské weby a články magazínů zprávy o mladých lidech, kteří ještě před rokem neměli nic, a teď si kupují svoje první ferrari, protože včas investovali do některé z digitálních měn. Druhá poloha: kryptoměny prudce padají.

Část veřejnosti těm mladým a úspěšným závidí, případně má pocit, že svět, kde se dají vydělat desítky miliónů dolarů na „ničem“, se už definitivně zbláznil. Druhá poloha nastala v poslední době. Hodnota kryptoměn letí dolů (například bitcoin se od podzimu 2021 propadl o téměř milión dolarů za jednu minci) a média s gustem informují o zchudlých „crypto bros“, jak se mladým podnikatelům s kryptem přezdívá v anglosaském prostředí. Část veřejnosti vyjadřuje škodolibé zadostiučinění: konečně se ukázalo, že to není nic než humbuk a globální podvod. Obě polohy se cyklicky střídají. Je to ale tak?

Proroci a spasitelé

Ve skutečnosti se už z kryptoměn, bitcoinu především, stala naprosto běžná součást světových finančních trhů, sice riziková (právě pro obrovskou volatilitu), ale atraktivní forma investic. Pokud něco naprosto selhalo, je to výhradně teorie o revolučním potenciálu kryptoměn, propagovaná anarchokapitalisty a digitálními pankáči. Představa, že tyto měny vytvoří alternativní ekonomický prostor, nezávislý na státem tištěných penězích a zásazích národních bank, se ukázala asi tak realistická jako někdejší plán Čecha Víta Jedličky na vznik Liberlandu, prvního „kryptostátu“ světa. Jeho zamýšlená libertariánská utopie, rozkládající se na sedmi kilometrech zátopové zóny na březích Dunaje, má sedm let od založení stále stejný počet obyvatel: nula. Idea, že kryptoměny a technologie blockchainu přinesou hlubokou politicko-ekonomickou proměnu světa, nicméně přitáhla k digitálním platidlům zapálené „věřící“ i nejrůznější kyberspasitele a internetové proroky. A také podvodníky i podvodnice. Příběh jedné z nich, Bulharky Ruji Ignatové, je příběh největšího podvodu od počátku jedenadvacátého století.

Královna

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!