ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Tragické střídání nejbohatšího Čecha
Praha zakáže vjezd autům
Marek Eben přijme kandidaturu na prezidenta
3
Fotogalerie

Co se loni stalo realitou, přestože by nás to dřív ani ve snu nenapadlo. A co může přinést rok 2022?

Všimli jste si, jak se za loňský rok změnil náš život a svět kolem nás? Spousta věcí, u nichž byste ještě před dvanácti měsíci nevěřili, že se vůbec někdy mohou stát, je najednou samozřejmostí. Některé jsou přitom tak absurdní, že by na ně nevypsala kursy ani nejšílenější sázková kancelář.

Následující výběr nemá ambici být výčtem těch nej­neuvěřitelnějších událostí. Jde jen o pár někdy příjemných a jindy zas nemilých překvapení, která s sebou přinesl rok 2021. Abychom se ale jen neohlíželi do minulosti, pustili jsme fantazii z vodítka a přidali i netradiční prognózu, co také může přinést rok 2022. Vlastně takové „co by nikoho nenapadlo, že se může stát, a přesto…“. Těžko říct, jestli se něco z toho naplní. Jisté naopak je, že i bez námi prognózovaných absurdit jich následující měsíce přinesou dost a dost.

 

Co by vás loni ve snu nenapadlo

Spuštěn očkovací apartheid

Očkování bude dobrovolné. Dvě dávky a tečka. Nechystá se žádné znevýhodnění neočkovaných. To, co tvrdili vrcholní politici před rokem, převrátili v následujících dvanácti měsících na hlavu. Povinné očkování pro část národa nařídil Adam Vojtěch vyhláškou, třetí dávka už se bere jako samozřejmost a mluví se o dalších. Neočkovaní nesmějí do restaurace, do kina, do bazénu, do divadla, na fotbal, s dětmi na kluziště… Ano, tak vypadá diskriminace.

No name ministr vyhnal Rusy z Prahy

Nikdy neuspěl ve volbách, ministrem zahraničí se stal jako třetí náhradník a úřadoval sotva osm měsíců. Ale ve správnou chvíli – právě za jeho ministrování se podařilo zredukovat počet zaměstnanců (mnohdy špiónů) ruské ambasády v Praze na čtvrtinu (ze 129 na 32). To nedokázal nikdo za víc než půl století. Že ani nevíte, jak se ten ministr jmenoval? Jakub Kulhánek. Ale klidně to zapomeňte, víckrát už o něm neuslyšíte.

Druhý Saigon Američanů v Afghánistánu

Že Američané nezůstanou v Afghá­nistánu věčně a že po jejich odchodu obsadí pozice Tálibán, čekali tak nějak všichni. Šokující byla rychlost. Nikdo nepředpokládal, že americké diplomaty budou stejně jako kdysi ve vietnamském Saigonu i teď na poslední chvíli zachraňovat z ambasády armádní vrtulníky. „Báli jsme se, že do dvaceti týdnů se vše vrátí o dvacet let zpátky. Nakonec stačilo dvacet dnů,“ vystihl situaci generál Claudio Graziano.

Komunisté mimo velkou politiku

Od druhé světové války se nestalo, aby v Parlamentu chyběli komunisté. I po listopadovém převratu v roce 1989 se Gottwaldovi pohrobci udrželi v zákonodárných sborech. Dokonce ještě i vláda exkomunisty Andreje Babiše, která skončila doslova před pár dny, byla závislá na jejich podpoře. Jako svého druhu zázrak proto působí, že v říjnových volbách komunisté spadli pod hranici pěti procent a nemají zástupce ani ve sněmovně, ani v Senátu. Tak hlavně vydržet!

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!