Jan Stria – Světelná koupel

Jan Stria – Světelná koupel Zdroj: Czech Nature Photo

Czech Nature Photo 2019: Podívejte se na nejkrásnější fotografie přírody a vyberte tu nejlepší!

Mezinárodní porota soutěže Czech Nature Photo vybrala z 2259 přihlášených fotografií nominované snímky na vítěze. Ty se vybíraly v osmi kategoriích a nově bylo možné přihlašovat ucelené série. Příspěvky poslalo 244 fotografek a fotografů z České republiky a Slovenska. Slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů a předání cen se uskuteční v pražském Karolinu 29. dubna 2019.

V kategorii Savci se do nominací dostaly snímky Václava Husince „Stezka vodních buvolů“, Roberta Javorského „Skupina kaloňů krátkonosých“ a Jiřího Karbuse „Surfaři v Pacifiku“. V kategorii Ptáci se do užšího výběru dostal Radim Hlaváč se snímkem „Sýkořice vousatá“, Ondřej Nágl a jeho „Pelikán“ a Radomír Šálek s fotografií „Volavka bílá“. Dále v kategorii Plazi zabodovali Ondřej Pelánek se snímkem „Zátiší v laguně“, dvě nominace získal Jan Stria za fotografie „Světelná koupel“ a „Snídaně v trávě“. V Bezobratlých získala dvě nominace Iva Dufková za fotografie „Ztracen v hortenzii“ a „Spirálka v protisvětle“ a Alexandr Štěrba s fotografií „Na číhané“.

V Českém lese byli nominováni Oliver Beneš se snímkem „Mrazivé zatmění“, Tomáš Culka a jeho „Labský vodopád“ a Jan Stria s fotografií „Z ulity ven“. V kategorii Zvířata v lidské péči se do nominací prosadili Vladimír Čech ml. se snímkem „Kala“, dále Jiří Hřebíček a jeho „Plameňák“ a Tomáš Loukota s fotografií „Na návštěvě“. V kategorii Cena na nejlepší fotografii české přírody se do užšího výběru dostali – Václav Bystřický „Zamyšlený“, dále Zuzana Gabrielová s fotografií „Popelavá elegance“ a Adam Šťastný s „Ledňáčkem“.

Ve speciální kategorii pořádané s Magistrátem Hlavního města Prahy – Příroda v Praze získali nominace Peter Čech s fotografií „Pozdrav slunci“ a dvě další nominace Vít Lukáš se snímky „Nutrie v Praze – potěšení turistů, postrach ekologů“ a „Hitchcock u Karlova mostu“. Poprvé byla vyhlášena kategorie Série, kde byla porotou udělena jedna nominace Jiřímu Hřebíčkovi a jeho souboru „Ptačí duše“.

Odborná mezinárodní porota zasedala 1. března pod vedením fotografa Michala Krauseho. Dalšími členy mezinárodní poroty byli – americká fotografka Ami Vitale – vítězka soutěže World Press Photo 2018 v kategorii příroda, Petr Bambousek – fotograf a lektor, Tomáš Tureček – šéfredaktor české edice National Geographic, Přemysl Rabas – ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové, Robin Böhnisch – ředitel správy KRNAP a Pavel Krásenský – entomolog a fotograf.

Práce českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu jak v Česku, tak kdekoliv jinde ve světě, bylo možné posílat od 16. ledna do 14. února prostřednictvím webu. Výstava všech oceněných a dalších vybraných fotografií Czech Nature Photo 2019 bude zahájena slavnostním vyhlášením výsledků 29. dubna v pražském Karolinu a potrvá do poloviny června.

Vyberte vítěze Ceny diváků a čtenářů Lidé a Země. Hlasovat můžete do 12. dubna do 12:00.