Video placeholde
Reflex 24/2013
Reflex 39/2020
Reflex 38/2020
Reflex 36/2020
Reflex 28/2020
18
Fotogalerie

Koláž, která se na titulní stranu Reflexu nedostala. Co mělo být v aktuálním čísle a není?

Tvůrce necelých pěti set obálek Reflexu kolážista Jan Ignác Říha je poměrně plachý tvor. Proto jsem v rámci jeho socializaci trval na tom, aby se osobně ukázal na besedě Desingbloku, kde jsem ho chtěl vyzpovídat a nechat jej odpovídat na divácké dotazy o jeho inspiraci, pracovní metodě, nejslavnějších kolážích... A dopadlo to tak, že jsme se kvůli koronaviru bavili před prázdným sálem a kamerou, která nás streamovala na web Desingbloku... O to byla možná diskuse uvolněnější. Obvyklá Ignácovská plachost se totiž neměla důvod dostavit. Záznam z povídání najdete ve videu v úvodu článku.

Občas se nám při výrobě obálek s Iggym stane, že události překonají původní plán a mnou navigovaná a jím vyrobená obálka nakonec padne pod stůl. Ignác tvoří titulní strany o víkendu a občas se stane, že v neděli nebo pondělí, kdy "odchází" Reflex do tiskárny, rezignuje nebo nedej bože umře významná osobnost, případně dojde k nějaké spektakulární světové tragédii v podobě živelné pohromy nebo teroristického útoku.

Ale když jsme s Iggym besedovali, byl čtvrtek, my jsme měli "v kapse" nahraný velký rozhovor s ministrem zdravotnictví Prymulou a věděli jsme, že v pondělí vláda, respektive on, vyhlásí nová proticovidová opatření. Takže na obálce nemůže být nikdo jiný, než plukovník Prymula. A tak jsem si vymyslel hru, že zadám Iggymu obálku s Prymulou v přímém přenosu, aby si výsledek mohl divák zkontrolovat ve čtvrtek na obálce přímo v trafice. Jenže to zase nedopadlo - Iggy vyrobil tři zcela originální Prymuly, ale politická situace se nakonec vyvrbila tak, že se začalo hrát o "vypnutí" samotného Babiše, nikoli části České republiky.

Výsledek můžete porovnat na přiložených fotografiích:

Připravená obálka

Ministr Prymula: „Díky rouškám na podzim neproběhne chřipková epidemie.“Ministr Prymula: „Díky rouškám na podzim neproběhne chřipková epidemie.“|Jan Ignác Říha

Finální obálka

Reflex 42/2020Reflex 42/2020|Archív

Na závěr besedy jsme se navíc málem poprali. Proč? Protože Iggy žertem prohlásil, že bychom se mohli v přímém přenosu poprat, a vrhl se na mne ve chvíli, kdy si nám režisér oznámil, že online přenos skončil. Jenomže vypnul "jenom" zvuk, kamera běžela dále. Tak vydržte do konce videa, stojí to za to.

Na další koláže obálek Jana Ignáce Říhy se podívejte do fotogalerie: