Italský ministr vnitra Matteo Salvini chce sčítání Romů. Ty bez dokladů prý budou deportováni.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini chce sčítání Romů. Ty bez dokladů prý budou deportováni. Zdroj: ČTK

Italský ministr vnitra požaduje řešení romské otázky. Chce Romy spočítat a vyhostit

Během tří týdnů od sestavení vlády Giuseppa Conta stihl vicepremiér a předseda Ligy Severu Matteo Salvini na sebe upoutat pozornost dvěma činy spojenými s antiimigrační a xenofobní politikou strany. Minulý týden jako ministr vnitra odmítl udělit povolení k zakotvení lodi s šesti sty imigranty na palubě. Loď nakonec přistála ve španělské Valencii. Nyní žádá census italských Romů. Chce znát přesný počet a konkrétní jména.

Liga Severu, jež v parlamentních volbách skončila druhá za Hnutím pěti hvězd, u voličů dlouhodobě sbírá body především díky své antiimigrační a xenofobní rétorice. Salvini se dokonce netají obdivem k Benito Mussolinimu. Návrh na cenzus Romů nyní Demokratická strana bývalého premiéra Mattea Renziho přirovnává k Mussoliniho etnickým čistkám, které ve 30. letech zasáhly také Romy.

Podle premiéra Conteho zašel Salvini tentokrát příliš daleko. Příkrý spor kvůli návrhu vyvstal především mezi Ligou Severu a Hnutím pěti hvězd. Předseda hnutí Luigi di Maio označil Salviniho návrh za protiústavní. Sčítání obyvatel totiž obdobně jako ve většině evropských zemí nelze provést na základě etnického klíče.

Salviniho akcent na migraci a boj proti cizincům se ve vládě tvrdě střetává s důrazem hnutí na ekonomické reformy a sociální oblast. Veřejná podpora Salviniho přitom v Itálii roste navzdory tomu, že ve volbách Hnutí pěti hvězd Ligu předčilo. Podpora di Maia a Salviniho je nyní vyrovnaná.

Na romskou komunitu Salvini útočil již v minulosti. Mnohokrát například volal po zničení romských táborů. Po kritice premiéra nyní svůj postoj zmírnil a tvrdí, že cenzus žádal z důvodu zajištění práv romských dětí, které často svými rodiči nejsou posílány do škol.

V Itálii žije asi 180 tisíc Romů, z toho čtyři tisíce v římských ghettech s naprosto nevyhovujícími sanitárními podmínkami. Asi polovina z nich má italské občanství. Kvůli nedostatku vůle ze strany úřadů se mnohým rodinám nedaří svou sociální situaci zlepšit, ačkoliv v Itálii žijí již několik generací.