John Simpson tvrdí, že se stal obětí komplotu

John Simpson tvrdí, že se stal obětí komplotu Zdroj: Wikipedia

Komplot proti novináři BBC. Žurnalista zde byl prý vtažen do milostné hry

Novinář britské BBC John Simpson obviňuje Českou republiku, že se na jejím území proti němu odehrál plánovaný komplot. Mělo se jednat o to, že jej prý komunistické Československo nechalo zatknout v Maďarsku, a to poté, co se na našem území stal součástí milostného příběhu. Věc je značně spletitá a zatím nejsaná - muž prý byl donucen "podespat jistá prohlášení", přičemž není zcela jasné, o co mělo jít. 

Simpson uvedl, že byl v Československu v roce 1983 pracovně na jedné mezinárodní konferenci. "O několik měsíců později přišel dopis - milostný dopis od jedné velmi atraktivní recepční z hotelu, kde jsem bydlel," řekl Simpson. Událost se podle něj stala v době, kdy byl zranitelný, protože se mu rozpadlo manželství.

"Dopisy chodily dál a v jednom byly fotky té dívky, nádherné fotky," dodal Simpson, jehož citovala agentura Press Association. "Tyhle bohužel nejsou moc dobré," psala dotyčná, "ale fotila jsem je doma sama," dodala. Jak ale Simpson řekl, potíž byla v tom, že si na jedné z fotografií všiml stínu fotografa. Novinář celou věc předestřel vedení BBC, které uvědomilo tajnou službu MI5.

Dívka, známá jako Anna, podle Simpsona navrhla setkání v Maďarsku. Příslušník MI5 pak Simpsonovi řekl, že kdyby se s tou ženou potkal, vtrhl by do příslušného hotelového pokoje muž, který by tvrdil, že je její manžel. Pak by se strhla rvačka a Simpson by byl zatčen. Na svobodu by se dostal jen v případě, že by "podepsal nějaká prohlášení".

Žurnalista dodal, že když se v roce 1989 do hotelu vrátil, Anna byla stále na recepci. Když ji pozdravil, "vyjekla a utekla dozadu do kanceláře". Simpson svůj příběh zveřejnil v době, kdy titulní stránky britského tisku plní aféra kolem předsedy labouristů Jeremyho Corbyna. Bulvární deník The Sun přinesl nedávno zprávu, že se lídr opozice Corbyn v 80. letech několikrát sešel s rozvědčíkem československé Státní bezpečnosti (StB). Corbyn uvedl, že to bylo nevědomky, protože ho považoval za československého diplomata. Zároveň popřel, že by mu předal nějaké tajné informace.

Britský deník The Daily Telegraph dnes na svém webu přinesl rozhovor s bývalým šéfem MI6 Richardem Dearlovem. Exředitel tajné služby v něm uvedl, že Corbyn "má co vysvětlovat" a nejen se zveřejněným odhalením vysmívat. Podle něj je absurdní, že si Corbyn myslel, že jedná pouze s diplomatem, a měl se mu vyhýbat.