Google - ilustrační snímek

Google - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Pokuta 2,1 miliardy liber za nefér vyhledávání? Pár, který šel do války s Googlem, poprvé promluvil s médii

Britský pár, který by mohl stát Google, jednu z nejvlivnějších firem světa, na pokutě 2,1 miliardy liber, poprvé promluvil s médii. Konkrétně s americkou webovou stránkou Wired, která se věnuje technologiím. Britové zažalovali známou společnost u Evropského soudu.

V roce 2005 se Adam a Shivaun Raffovi z Velké Británie rozhodli, že opustí svá zaměstnaní a vytvoří web Foundem, který bude srovnávat ceny produktů, jež Google a ostatní firmy do svých srovnání nezahrnuly.

O rok později Foundem skutečně vznikl, ale pár si všiml, že Google nehodnotí jejich stránku férově a v žebříčku vyhledávání obsazují místa, která neodpovídají skutečné hodnotě jejich stránky.

Proto se manželé rozhodli Google kontaktovat. I když jejich stránka dostala hned od několika médií ocenění jako nejlepší internetový srovnávač cen, Google o ní stále nechtěl prostřednictvím vyhledávání informovat.

Musíme jít do války

Po dalším roce ale společnost uznala, že Foundem je dobrá stránka, a posunula ji ve vyhledávání nahoru. Britský pár už měl ale dost handrkování a zažaloval Google u Evropského soudu.

„Bylo jasné, že musíme do války. Řekli jsme si, že na to kašleme. Google šikanuje ostatní webové stránky. Je to špatně a my to dokážeme u soudu,“ řekli Raffovi časopisu Wired.

V roce 2017 soud skutečně vyhráli a Google dostal pokutu 2,1 miliard liber za neférové použití své dominance na trhu. Firma se ihned odvolala, ale britští manželé nadále neztrácí své odhodlání. Jak se spor vyvine, bude zajímavé sledovat.