Čínský superpočítačTianhe 2 - ilustrační snímek.

Čínský superpočítačTianhe 2 - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Čína má poprvé více superpočítačů než USA. A daleko více než Japonsko, Německo a Británie dohromady

Bouřlivě se rozvíjející Čína dosáhla dalšího milníku v nejmodernějších technologiích. Poprvé v historii má více superpočítačů než Spojené státy americké. A dokonce daleko více než mnoho vyspělých západních zemí dohromady. Informaci zveřejnila stránka www.top500.org, která se zabývá mezinárodním srovnáváním těchto přístrojů.

 

Čína v současnosti vlastní 202 superpočítačů, zatímco v USA je „jen“ 143 těchto systémů. Zatímco v Číně jich přibývá, v Americe se počet oproti loňsku snížil. Říše středu vítězí i v celkovém výkonu superpočítačů. Její kapacita v tomto směru odpovídá 35 procentům na celém světě, Spojené státy ovládají 29,6 procenta.

Na dalším místě je v tomto prestižním žebříčku Japonsko s 35 superstroji, následuje Německo s dvaceti, Francie jich má 18 a potom je na řadě Velká Británie s 15 superpočítači.

Superpočítače jsou používané pro výzkum dopadů nukleárních zbraní, pro předpověď počasí, výzkum genomu nebo předpovídání lidských nemocí. Jejich výkony se měří ve FLOPS, což je zjednodušeně řečeno počet operací za vteřinu.

Nejrychlejší počítač světa, čínský Sunway TaihuLight má výkon 93 tisíc teraflops. Pro srovnání běžný domácí počítač má výkon v řádech gigaflops.

Také Česká republika má superpočítač. Jmenuje se Salomon a pracuje v centru Vysoké školy báňské v Ostravě. Jeho výkon je srovnatelný s asi 74 tisíci notebooky.