Video placeholde

Trump je starý blázen a zlý podvodník, zaslouží si trest smrti, napsal státní deník KLDR

Severokorejská státní média opakovaně a velmi tvrdě v posledních dnech kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa za údajné urážky vůdce KLDR i celé země. Měl se jich dopustit při nedávné návštěvě v Jižní Koreji. Úvodník novin Rodong Sinmun dokonce požaduje pro Trumpa trest smrti. Nazývá ho také starým bláznem, zlým podvodníkem a zbabělcem, protože prý zrušil návštěvu demilitarizované zóny mezi Severní a Jižní Koreou. 

Trump byl na velké cestě po Asii a kromě jiného vystoupil s projevem v jihokorejském parlamentu, jehož podstatnou část věnoval právě vyostřeným vztahům se Severní Koreou. Tamní režim Kim Čong-una nazval „krutým diktátorstvím“. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. A byla velmi řízná.

„Nejhorší a neodpustitelný zločin, kterého se (Trump) dopustil, je zhoubná urážka důstojnosti nejvyššího vedení. Měl by vědět, že je pouze odporným zločincem, kterého korejský lid odsoudil k smrti,“ píše se v úvodníku, který byl zveřejněný v deníku Rodong Sinmun a je podepsaný jménem Čoe Mun-il.

Od doby, co je Trump americkým prezidentem, se verbální spor mezi USA a Severní Koreou pořád vyostřuje. Z obou stran se jedná jak o osobní útoky, tak i o výhrůžky vojenským zásahem.

 

Mezi poslední osobní útoky patří Trumpův tweet, ve kterém napsal: „Proč mě Kim Čong-un nazývá starým, když já jsem ho nikdy nenazval malým a tlustým?“

Členové kimovské dynastie jsou přitom v KLDR uctíváni téměř jako bozi a jakákoliv urážka je tvrdě trestána. „Korejský lid považuje Trumpovu tvář za symbol vlčího amerického imperialismu, proto bude cílem nemilosrdné odvety, která ho pošle do pekla, které má tolik rád,“ objevilo se rovněž v úvodníku severokorejských novin.

Článek si vzal také na paškál zrušení obvyklé návštěvy amerických prezidentů v demilitarizované zóně u hranic. Oficiální jihokorejská zpráva podle KLDR tvrdila, že bylo špatné počasí a Trumpova helikoptéra se musela vrátit. Jenže komunistický režim našel „pravý důvod“: „Nebylo to počasím. Trump se jen příliš bál našich vojáků a jejich žhnoucích pohledů.“ Pravda je ale taková, že už před asijským turné prezidenta USA bylo oznámeno, že do demilitarizované zóny vůbec nepojede.