Slavný Oxford má problémy se znečištěním ovzduší a hodlá rázně zasáhnout.

Slavný Oxford má problémy se znečištěním ovzduší a hodlá rázně zasáhnout. Zdroj: Flickr

Anglický Oxford chce být prvním zcela bezemisním městem. Stát se tak má do roku 2035

Anglické město Oxford, kde se nachází jedna z nejlepších a nejznámějších univerzit planety, se chce do roku 2035 stát prvním zcela bezemisním městem. Zakáže postupně používat na svém území veškeré benzínové a naftové dopravní prostředky a první omezení jsou plánována už od roku 2020.

Oxfordu se také říká „město snové nálady“. Tento termín jako první použil anglický básník a kulturní kritik Matthew Arnold s odkazem na harmonickou architekturu místních univerzitních budov. Současné vedení města chce ale tento název ještě podtrhnout a pokročit dál. Proto chystá nejrůznější opatření, které udělají ze známého sídla, kde žije kolem 170 tisíc obyvatel, místo s čistým životním prostředím.

Jedním z hlavních důvodů pro zavedení nejrůznějších omezení je zvýšená hladina oxidu dusičitého v centru města. Tento plyn vytváří spalování paliva a způsobuje problémy v dýchání, které se projevují záněty a otokem plic.

Podle oxfordské radnice by zákaz emisních vozidel v centru snížil rychle a podstatně hladinu oxidu dusičitého.

„Znečištění vzduchu v centru města poškozuje zdraví obyvatel Oxfordu,“ říká John Tanner, jeden z radních a dodává: „Potřebujeme proto razantní změnu. Bezemisní zóna je takovou změnou. Všichni, kteří používají benzínové nebo naftové dopravní prostředky, se podílejí na znečištění. Každý se proto musí podílet i na nápravě - od vlády a místních úřadů, přes podniky ve městě, až po jednotlivé obyvatele."

Plánovaný zákaz se bude v Oxfordu nejdříve týkat naftových a benzínových taxíků, osobních aut, lehkých zásobovacích aut a autobusů. Nakonec město zakáže i těžké zásobovací vozy. V roce 2035 se tak do velkých částí města dostanou pouze elektrická vozidla. Jak ale upozorňují odborníci, možná to budou i jiné dopravní prostředky, protože vývoj jde i v tomto směru rychle dopředu.

Jak úřady naznačují, opatření se nebudou týkat pouze automobilů, ale i všech firem.

Oxford není jediným městem, které má ve Velké Británii problémy se znečištěním ovzduší. Také Londýn v současnosti zavádí v centru nízkoemisní zónu. V září roku 2020 pak budete v centru Londýna potřebovat buď elektrické auto, nebo budete muset zaplatit mýtné. Podobná omezení oznámila i města v Německu či ve Skandinávii. Také Praha chce podpořit rozvoj elektrických aut a potřebnou infrastrukturu pro ně.

Velká Británie pak do roku 2040 plánuje zákaz prodeje všech naftových a benzínových aut. Ve stejném roce je chce zakázat Francie. Také Čína plánuje podobný krok, ale ještě nemá pevně určený rok.