Lvice Dana a mládě Hajar

Lvice Dana a mládě Hajar Zdroj: Avu Savan/Four Paws

Zázrak z Aleppa. Lvice, kterou zachránili z tamní zoo, porodila mládě

Veterináři i zoologové se podivují nad případem lvice, která byla převezena ze zničené zoo v syrském Aleppu pomocí tureckých veterinářů do sousedního Jordánska. Poté, co lvici transportovali, porodila mláďata. Odborníci hovoří o zázraku, vzhledem ke stresu a podmínkám, jimž zvíře muselo čelit. 

Veterinář Amir Khalil si mláďat všiml jako první, viděl totiž lvici se dvěma lvíčaty. Následně si ale u lvice spatřili jen jedno lvíče, takže není jasné, co se stalo s druhým. Pokud nepřežilo, je možné, že jej lvice sežrala. Khalil upozornil, že toto chování lvic je naprosto běžné – pokud se jim narodí mládě mrtvé, stane se z něj pro matku potrava.

Nezisková organizace Four Paws, která převoz zorganizovala, však upozorňuje, že mládě, jež pojmenovali v Jordánsku Hajar, ještě zdaleka nemá vyhráno. Lvice Dana totiž porodila ve značně stresové situaci, což by mohlo mít vliv na její mateřské pudy. Není zatím jasné, zda lvíče přijme nebo ne, zda jej bude krmit, nebo zda jej pozře.

Zatím vypadá situace s malým Hajarem dobře. Veterinář oznámil agentuře AP, že zatím se lvice o své mládě stará, krmí jej a olizuje. Jaké je pohlaví mláděte se ještě neví, protože veterinář mládě zatím neměl možnost vyšetřit.