Konstrukce superlehkého stanu je nahrazena jízdními koly.

Konstrukce superlehkého stanu je nahrazena jízdními koly. Zdroj: Facebook

Konstrukce superlehkého stanu je nahrazena jízdními koly.
Konstrukce superlehkého stanu je nahrazena jízdními koly.
Konstrukce superlehkého stanu je nahrazena jízdními koly.
Konstrukce superlehkého stanu je nahrazena jízdními koly.
4
Fotogalerie

Mladé české podnikatelky vymyslely superlehký stan s koly místo tyčí, chtějí ním na americký trh

S originálním nápadem vstupují do českého byznysového rybníku Petra Krhutová a Helena Záleská. Mladé podnikatelky z Ostravska zabodovaly se superlehkým stanem bez konstrukce, která je nahrazena bicykly. Na trh s ním chtějí přijít příští rok, pro svůj nápad už získaly investora.

K myšlence přišly začínající podnikatelky zhruba před rokem. Sháněly se po lehkém stanu na větší cesty, takovém, aby se jim do něj při kempování vešla i dvě kola. Nic takového ale nesehnaly, tak si pomohly samy. Zkušební model ušily z plachet na bazény a starých záclon a vymyslely systém přichycení na řídítka. „Kola stačí obrátit vzhůru, tím se vytvoří stabilní konstrukce a stan se na ni upevní,“ říká Helena Záleská. Spojením anglických slov tent a bike vznikl originální a snadno zapamatovatelný název Tike.

„První prototyp nám potvrdil, že jde o praktické řešení cyklistického stanu,“ říká spoluautorka projektu Helena Záleská, která poprvé vešla ve známost veřejnosti v roce 2013 jako první žena, která řídila vlaky Leo express. S partnerkou Petrou Krhutovou, odbornou konzultantkou ve farmacii, si první Tike samy ušily a následně nechaly vyrobit pár pilotních kusů.

Na trh příští rok, pak do Ameriky

Od podzimu potom začaly pracovat na celém projektu jako podnikatelském záměru: „Nejdůležitější měsíce vývoje byly od loňského listopadu do teď, ale nápad nosíme v hlavě už rok,“ dodává Záleská s tím, že nejvíce je nakopl startupový program Green light, kam se s Tikem přihlásily a postoupily až na finálový večer v Ostravě.

Právě v soutěži na podporu podnikání uspěly ve finále mezi 11 dalšími projekty a získaly všechna tři ocenění – cenu diváků, cenu poroty i cenu partnera soutěže. Do programu se přitom mladé podnikatelky původně hlásit neplánovaly, dozvěděly se o něm náhodou.

Již v průběhu soutěže se o jejich záměr začal zajímat americký investor, který jim má podle Petry Krhutové zájem pomoci s vývojem stanu a později i s jeho průnikem na trh. S tím počítají již příští rok. „Rády bychom to stihly před sezónou v roce 2018, ale je před námi ještě dlouhý proces,“ vysvětluje Krhutová. Když by se všechno dařilo tak, jak chtějí, rády by prorazily i do zámoří. „USA je mnohem větší a pro nás zajímavější trh, lidé tam jezdí hodně na kolech a rádi kempují,“ přidává se Helena Záleská.

Konkurence nechce být pozadu

Otázkou, zda se jejich nápad bude pokoušet převzít konkurence, se začínající podnikatelky již zabývaly. „Ano, konkurence bohužel nikdy nespí a ta čínská obzvlášť,“ říká s úsměvem Záleská, „o náš produkt je zájem a určitě toho bude chtít využít také někdo jiný. Produkt, který máme my, je ale pod ochranou duševního vlastnictví, takže by museli přijít s jiným řešením cyklostanu,“ vysvětluje.

Kromě investora pravděpodobně vyzkoušejí ještě i crowfundingovou kampaň. „Nám se tento způsob prodeje spojený s netradiční propagací zdá ideální. Tak proč si na něm rovnou neověřit, jak se Tike lidem skutečně líbí,“ dodává Záleská.

Webové stránky podnikatelky zatím nezprovoznily, ale pro své fanoušky jsou k dispozici na Facebooku.