Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

Německo a Merkelová ohlašují konec stejně rychlé integrace EU. Co to bude znamenat pro Česko?

Po několika letech oťukávání se německá kancléřka Angela Merkelová podle všeho rozhodla, že cesta stejné integrace zemí Evropské unie je skutečně nerealizovatelná. Kancléřka se podle dostupných zdrojů rozhodla prosadit téma „dvourychlostní EU“, tedy to, že ne všechny země se musí zavázat ke všem integračním krokům, například k jednotné měně euro, do deklarace, která má být přijata už v březnu v Římě.

O takzvané dvourychlostní Evropě hovoří opakovaně a dlouho především Německo, Francie, státy Beneluxu či předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten již v listopadu 2015 tvrdil, že „jednoho dne musíme přehodnotit evropskou architekturu. Jedna skupina zemí bude ve všech věcech postupovat společně, zatímco ostatní se budou pohybovat po oběžné dráze odlišné od centra“.

Tato doba se podle všeho rychle přibližuje. Přispěly k ní nejenom problémy s jednotnou měnou, ale také migrační krize, konflikt na Ukrajině i odchod Velké Británie z EU. Nejnověji také zvolení Donalda trumpa americkým prezidentem. I Merkelová pochopila, že ani Německo úplnou politickou a ekonomickou integraci Evropy už neprosadí.

„Určitě jsme se poučili z posledních let, bude existovat Evropská unie s různými rychlostmi, ne všichni se budou podílet pokaždé na všech fázích integračního procesu,“ řekla Merkelová po pátečním summitu na Maltě.

O tom, co si právě Německo, nejsilnější stát EU pod slovy „dvourychlostní Evropa“ konkrétně představuje, se zřejmě dozvíme již v březnu v takzvané Římské deklaraci, která má popsat, jak se bude Evropská unie vyvíjet v příštích zhruba deseti letech. Špičky unijních zemí se koncem března sejdou v italském hlavním městě a tam si připomenou 60. výročí podpisu Římských smluv, základního stavebního kamenu evropské integrace.

Zda bude tento základní kámen nahrazen jiným, jen uvidíme. Bude to ale velmi důležité i pro Českou republiku. Ta se sice zavázala přijmout euro, ale veřejnost je proti. Sobotkova vláda tvrdí, že euro máme výhledově přijmout. Některé politické strany si ovšem myslí, že má být k této závažné otázce vyhlášeno referendum.