Hradní střídání: Jindřicha Forejta (vlevo) nahradí Miroslav Sklenář.

Hradní střídání: Jindřicha Forejta (vlevo) nahradí Miroslav Sklenář. Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia

Forejta nahradí Sklenář, na Hrad přichází z čínské společnosti CEFC

Dlouholetý šéf hradního protokolu Miroslav Sklenář se vrátil na Pražský hrad. Byl dnes pověřen vedením odboru protokolu, ze kterého v úterý odešel Jindřich Forejt. ČTK to sdělil mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. O nástupu Sklenáře na Hrad se v posledních dnech spekulovalo. Naposledy pracoval u společnosti China Energy Company Limited (CEFC).

Sklenář už na Pražském hradě na odboru protokolu pracoval v době prezidentství Václava Havla. Odešel v době, kdy byl prezidentem Václav Klaus. Zpět se vrátil v roce 2014, podle médií proto, aby nahradil Forejta. S tím měl údajně v oblasti protokolu řadu sporů.

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky CEFC. Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem. O uvolnění z funkce sekčního ředitele zahraničních věcí a protokolu CEFC Group (Europe) Company Sklenář požádal v uplynulých dnech, CEFC mu vyhověla.

Forejt, jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana, svůj odchod oznámil v úterý, zdůvodnil ho zdravotními a osobními důvody. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář poté ČTK řekl, že se Sklenářem o možné spolupráci bude jednat.