Kancléř Konrad Adenauer (vlevo) a jeho dlouholetý kolega, někdejší nacista Hans Globke, na fotce z roku 1963

Kancléř Konrad Adenauer (vlevo) a jeho dlouholetý kolega, někdejší nacista Hans Globke, na fotce z roku 1963 Zdroj: Bundesarchiv

Vliv nacistů na poválečné německé vlády byl větší, než se myslelo. Úřady to prozkoumají

Německý kabinet v sobotu poměrně nečekaně oznámil, že zahájí nové vyšetřování vlivu bývalých nacistů na vlády v zemi po druhé světové válce. Existuje totiž podezření, že bylo daleko větší, než se předpokládalo.

Vyšetřovat se bude i přímo v srdci německého vládnutí, v kancléřství. Pozornost se má zaměřit především na někdejšího nacistu Hanse Globkeho, jednoho z hlavních poradců a spolupracovníků poválečného kancléře Konrada Adenauera.

 

Globke pracoval na nejvyšších místech v úřadu předsedy vlády od roku 1949 až do roku 1963 a patřil mezi nejmocnější lidi v Německu. Jenže před i za druhé světové války se jako právník na ministerstvu vnitra podílel na tvorbě zákonů, které zabavovaly Židům jejich majetek a odnímaly jim politická práva. Píše o tom časopis Der Spiegel. Globke například vypracoval v době, kdy sloužil Adolfu Hitlerovi, protižidovské zákony, které pak byly aplikovány na Slovensku.

 

Německé úřady proto rozhodly, že je potřeba vyšetřit působení nacistů v poválečných vládách i institucích a schválila na to 4,2 milionu euro. Vyšetřování a analýzy budou probíhat do roku 2020 na různých místech. Milion euro bude speciálně vyčleněn na podrobné zkoumání v samotném kancléřství, které dnes šéfuje Angela Merkelová.

Německá vláda se hodlá vyšetřováním zabývat i proto, že její jiná zpráva z letošního října, ukázala, že ještě v roce 1957 (tedy dvanáct let po válce) bylo až 77 procent vedoucích pracovníků na federálním ministerstvu spravedlnosti někdejšími členy nacistické strany NSDAP.

Neslavná byla i kauza bývalého nacistického soudce Eduarda Drehera, který v roce 1968 vypracoval návrh zákona, který měl podle něj pouze změnit některá technická opatření. Ve skutečnosti ale navrhl skoncovat s téměř všemi pokračujícími vyšetřováními německých osobností z dob Třetí říše.