Tomasz Maciejczuk

Tomasz Maciejczuk Zdroj: Facebook

Polského novináře zbili v ruské televizi. Za kritiku ruské ekonomiky

Polský nezávislý novinář Tomasz Maciejczuk se účastnil talk show v ruské televizi TV Centr, kde se měla odehrát “diskuse”. Místo toho Poláka napadli nejen diváci, ale také moderátor.

Díl, v němž novináře Tomasze Maciejuczka napadli, se věnoval třetímu výročí ukrajinského Majdanu. V pořadu se běžně diskutuje s rozličnými hosty o různých aktuálních ruských problémech, nyní se hovořilo nejen o Majdanu, ale také o ruské ekonomice v porovnání například s Pobaltím, Polskem nebo Rumunskem. Maciejuczka uvedl, že se v Rusku “žije ve sračkách” a že “by chtěl pogratulovat Rumunsku, kde je vyšší průměrná mzda než v Rusku.”

Díky této hádce, během níž také Polák uvedl, že ostatní debatéři ani neví, kolik průměrná mzda v Rusku činí, došlo i na fyzické výpady. Kromě políčků a strkanců však došlo i na silnější údery. Diskutující Poláka neustále vyzývali, ať odejde, ať táhne a hlavně “ať projevuje nějakou úctu.” “Mám právo na svůj názor,” kontroval rusky hovořící polský novinář.

Záznam z debaty je k dispozici na serveru youtube.com. Je z něj mimo jiné patrné, že se vlastně nejednalo o debatu, nýbrž o vzájemné překřikování. Polský novinář nakonec opravdu odešel a debata tak skončila. Asi nejpozoruhodnější na celé události je fakt, že muže jako první napadl sám televizní moderátor.