Jedna ze zmizelých válečných lodí

Jedna ze zmizelých válečných lodí Zdroj: Holandské vojenské muzeum

Záhada Jávského moře: Ze dna zmizely vraky válečných lodí

Nizozemská vláda započala rozsáhlé vyšetřování, které má zjistit, jak se stalo, že ze dna Jávského moře, kde se v roce 1942 odehrála jedna z klíčových bitev 2. světové války, zmizely tři lodě, na nichž během osudové bitvy zemřely stovky Nizozemců.

Nizozemská expedice chtěla důkladně prozkoumat podmořské dno v Jávském moři, v němž se během bitvy 2. světové války, kde bojovali především Nizozemci a Indonésané proti nepřátelskému Japonsku, potopily tři nizozemské válečné lodě. Na jejich palubách zemřely tisíce lidí, mezi nimi valná většina Nizozemců, ale také Indonésanů.

Vraky lodí byly považované za jakási pomyslná pietní místa, protože se zároveň staly hrobem pro vojáky, kteří položili život za svou vlast. Nizozemská vláda těmto vrakům vždy přikládala velkou důležitost, když je například pravidelně monitorovala a pod hladinou moře kontrolovala. Snímky vraků sloužily například i jako učební pomůcky pro žáky, kteří se z nich měli poučit o nizozemské historii.

Tyto tři vraky pohřbily za druhé války 2200 vojáků. Podle deníku Guardian, který se zprávou přišel jako první, je pravděpodobné, že vraky někdo vylovil, aby je pak prodal do kovošrotu. Místo, kde se vraky až donedávna nacházely, leží v indonéských výsostných vodách.

Indonéská vláda však dnes ve svém prohlášení uvedla, že za zmizení lodí nenese žádnou odpovědnost. Nizozemská vláda naopak tvrdí, že zmizení lodí měli Indonésané předejít. Nizozemsko se proto rozhodlo, že případ řádně prošetří.

Nizozemský vrak není jediný, který se v těchto vodách za 2. světové války potopil. Odhaduje se, že se na mořském dně může nacházet až stovka dalších lodí. Ovšem vzhledem k významu těchto válečných lodí a také k jejich velikosti lze říci, že zmizení tak velkých kusů vraku z moře je skutečně raritní.

Celá věc je pro nizozemskou vládu nepříjemná také proto, že se tím značně komplikuje plánované obnovení foto a videodokumentace k těmto lodím, které mělo být součástí slavností připomínajících 75. výročí bitvy. Slavnostní připomenutí se uskuteční příští rok.