Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Čtečky SPZ, skenery obličeje - kvůli terorismu budeme všichni na letištích více a skrytě sledováni

Zřejmě to nebude tolik vidět a možná vás to ani nebude tolik obtěžovat a zdržovat, ale pokračující hrozba terorismu vede tajné služby, policii, agentury a provozovatele letišť i nádraží k zavádění nových bezpečnostních opatření. Mají být diskrétnější a někdy o nich nebudete ani vědět. Ale pro zločince a sledované osoby prý bude daleko těžší uniknout pozornosti.  

 

V případě letišť začnou kontroly s pomocí použití nejnovějších technologií už při příjezdu cestujících. Parkoviště a odstavní plochy mají být vybaveny čtečkami poznávacích značek automobilů.

V budovách jsou zaváděny skenery a technologie na rozpoznávání obličejů, které už se nacházejí v databázích. Umožňují vyhledávat a označovat podezřelé osoby v davu. Policisté a agenti v civilu by pak mohli ihned po identifikaci hrozby pokud možno diskrétně (záměr velí vyhnout se panice) zasáhnout.

V některých případech je to sice hudba blízké budoucnosti, ale o nových bezpečnostních opatřeních už jednalo koncem října více než 400 bezpečnostních expertů v malajsijském Kuala Lumpuru na speciální konferenci. Upozornily na to hongkongské noviny South China Morning Post.

„Je jednoznačné, že lidi budou pod kontrolou daleko více a mnohdy o tom ani nebudou vědět,“ řekl médiím na okraj konference Ross Lockie, důstojník, který se bezpečnosti věnuje na letištích v Asii.

Nová opatření již některá letiště zavedla.

V Istanbulu, kde koncem června zaútočili teroristé (zahynulo celkem 48 lidí a 230 jich bylo zraněno), už začal trénink taxikářů, kteří mají hlásit podezřelé osoby. Navíc ne každý teď bude moci vozit pasažéry na letiště. Turci také zavedli za použití nových technologií další bezpečnostní opatření. Nechtějí ale o nich hovořit veřejně. Po letišti se prý pohybuje i daleko více ozbrojených agentů v civilu.

Nová opatření mají fungovat i na letištích v Londýně, Bruselu a Paříži.

Proti nadmíře skrytých bezpečnostních opatření, které umožňují sledování lidí, ale protestují aktivisté za občanské svobody. Ti tvrdí, že u toho mohou být porušována lidská práva.

Jenže na lidská práva a svobody se teroristé neptají, ti stále častěji útočí.