Gaza,  Palestina

Gaza, Palestina

Palestinci pojmenovali školu po strůjci atentátu v Mnichově. EU jim dál posílá peníze na vzdělávání

Když 24. září ve městě Tulkarm na palestinském Západním břehu Jordánu položili základní kámen pro novou školu, mnohým lidem v zahraničí zatrnulo. Škola dostala jméno po Saláhu Chaláfovi alias Abú Ijádovi. To není nikdo jiný, než někdejší vůdce nechvalně známé teroristické skupiny Černé září, která kromě jiného při olympiádě v bavorském Mnichově v roce 1972 zavraždila 11 izraelských sportovců a trenérů. A Chaláf byl mozkem celé operace.

Zatímco Evropa, která každý rok posílá na podporu vzdělávání na palestinských územích miliony eur, zachovala opět nepochopitelné mlčení, Izrael se ozval okamžitě. Odpovědí mu ale byla slova palestinských představitelů, že Saláh Chaláf je významná palestinská osobnost a navíc mučedník, který bojoval za svobodu svého lidu.

Bojoval, ale způsobem, který je absolutně nepřijatelný a pojmenovávat po něm školy je stejné, jako kdyby nesly jméno Adolfa Hitlera a dalších zločinců. Evropské unii a dalším organizacím, které financují provoz palestinských úřadů a institucí, to ale podle všeho nevadí.

V červenci 1972 se zrodil plán únosu izraelských olympioniků na hrách v Mnichově. Velitel Černého září Abú Ijád (což bylo bojové jméno Saláha Chaláfa) a jeho zástupce Abú Daúd začali následně celou operaci plánovat a připravovat. Výsledkem byl v září 1972 masakr v Bavorsku, při kterém zahynulo 11 izraelských trenérů a sportovců a jeden německý policista.

Jak uvedla před několika dny organizace Palestinian Media Watch, není to ale první škola, pojmenovaná po někdejším vůdci teroristů. Další tři už nesou jeho jméno v Gaze, kterou ovládá palestinské teroristické hnutí Hamás.

Část peněz na vzdělávání na palestinských územích jde přitom z fondů Evropské unie. Lépe řečeno – dostává je přímo Palestinská samospráva, která pak platí učitele i provoz mnoha škol.

Palestinci dávají z peněz EU, arabských a dalších zemí také finance do takzvaného „mučednického fondu“, z kterého se platí důchody a sociální dávky také rodinám mnoha teroristů. Velká Británie proto před několika týdny zastavila přímé platby Palestincům.

Na školu pojmenovanou po vůdci teroristické organizace Černé září zatím evropští politici nijak nereagovali.