Ostrov Bali je mezi turisty populární právě i díky divokým party - ilustrační snímek

Ostrov Bali je mezi turisty populární právě i díky divokým party - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Zkrachuje turistika na populárním ostrově Bali? Indonéský parlament jedná o zákazu alkoholu

Mnozí turisté si neumí představit, že na velmi populárním indonéském ostrově Bali si už v průběhu dovolené nedají alkohol. Místo, kam jezdí každý rok kolem tří milionů zahraničních návštěvníků, je plné barů a restaurací. Indonéské islamistické strany v parlamentu ale předložily návrh na úplný zákaz prodeje alkoholu v celé zemi. Na cestovní ruch na Bali by to zřejmě mělo ničivé následky.

Indonésie je největší muslimskou zemí na světě a islamisté zde mají čím dál silnější pozice. Ze zhruba 260 milionů obyvatelů je 90 procent muslimů. A snahy zavádět některé prvky práva šaría jsou vidět všude.

Alkohol je už zakázaný například v provincii Aceh na ostrově Sumatra (zde již léta praktikují i tvrdou verzi šaríe), dále v provincii Papua a v květnu ho místní úřady zcela zakázaly také v druhém největším indonéském městě Surabaja.

V boji za zákaz alkoholu se v parlamentu spojily dvě islamistické strany, z nichž je jedna ve vládě a druhá v opozici. Jak napsal list Jakarta Post, v návrhu je zákaz výroby, distribuce i konzumace. Cílem je prý „chránit občany před negativními dopady alkoholických nápojů a zajistit pořádek a klid ve společnosti, bez rušivých vlivů způsobených konzumenty alkoholu“.

Jak ale upozornil australský list The Sydney Morning Herald, snahy o omezení alkoholu vedou k jeho ilegální výrobě a zvyšujícímu se počtu úmrtí po požití různých nápojů, které obsahují jedovaté látky.

Největší problém mají s možným zákazem hotely, restaurace a vše, co je napojeno na turisty ze zahraničí, kterých ročně přijede do Indonésie 11 milionů. Navíc vláda vede několik kampaní, aby další návštěvníky přilákala. Například Australané se právě na Bali hojně věnují pití a mnozí z nich tvrdí, že pokud nebude alkohol k dispozici, tak sem jezdit nebudou.

Bali je přitom v Indonésii raritou, protože většinu jeho obyvatel netvoří muslimové, ale hinduisté. Ostrov je současně největší turistickou atrakcí země.

„Pokud by se prodej alkoholu zastavil, už nebudeme pro většinu zahraničních turistů špičkovou destinací,“ varuje také předseda Asociace hotelů a restaurací na Bali Arthana Ardana Sukawati. Jenže snahy o zákaz „putují“ indonéským parlamentem už od roku 2013 a podle expertů je jen otázkou času, kdy se to nakonec islamistům podaří prosadit. Mají totiž na své straně mnohamilionové organizace, které vyvíjejí na všechny politické strany velký nátlak.