S kurdskou bojovnicí Melek (uprostřed), do které byl prý zamilován a která zemřela ve válce s Islámským státem.

S kurdskou bojovnicí Melek (uprostřed), do které byl prý zamilován a která zemřela ve válce s Islámským státem. Zdroj: Facebook

Britský herec Michael Enright s hollywoodskou hvězdou Tomem Cruisem.
Enright za svého prvního pobytu v Sýrii.
Michael Enright
Michael Enright
Michael Enright
8
Fotogalerie

Britský herec z Pirátů z Karibiku bojuje v Sýrii proti Islámskému státu. Jak to ale je?

Britský herec Michael Enright, který hrál menší role ve slavném filmu „Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže“ či americké komedii „Starý páky“ odjel už podruhé bojovat po boku Kurdů do Sýrie proti Islámskému státu. Jak přesně to ale s jeho „bojem“ proti islamistům je, o tom panují určité pochybnosti.

Do Sýrie odjel Enright poprvé počátkem roku 2015. Rozhodl se tak poté, co viděl hrůzostrašné video, na kterém byl jordánský vojenský pilot Maáz Kasásba upálen extrémisty z Islámského státu zaživa v kovové kleci. Přes turecký Istanbul odletěl do Sulajmáníje v iráckém Kurdistánu. Přes něj se měl dostat do Sýrie, kde se připojil ke kurdským Lidovým obranným jednotkám (YPG). Jenže tady začínají v jeho příběhu rozpory.

Jak připomněl tento týden anglický web Mail Online, jeho první boj proti islamistům podle jedné verze rychle skončil, protože herec Michael Enright se prý pokusil zabít svého spolubojovníka a choval se bezohledně.

Bývalý americký voják Jordan Matson, který také bojuje v kurdských jednotkách v Sýrii, tvrdí, že Enright je „psychicky labilní“ a obvinil ho, že se snaží pouze prodat svůj příběh médií. A třetí verze popisuje, že herec uměl pouze rozebrat a složit samopal kalašnikov a proto byl pro naprostý nedostatek bojových zkušeností přidělen k strážnímu oddílu. Navíc do ženské jednotky.

Dvaapadesátiletý herec teď oznámil, že je opět u Kurdů v Sýrii a že doufá, že přispěje k porážce Islámského státu. V rozhovoru pro Channel 4 News tvrdil, že je ochoten v boji položit i život.

Už v roce 2001, po teroristických útocích v USA, chtěl Enright vstoupit do americké armády a bojovat proti islamistům. Tehdy mu to prý rozmluvili jeho přátelé.