Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Metropolico.org (CC BY-SA 2.0)

Neuvěřitelné: Pašeráci vozí uprchlíky zpátky z Evropy do Turecka. „Kus“ za 800 euro

K jakým absurditám někdy vede nefunkční migrační politika EU se ukazuje na příkladu některých uprchlíků, kteří uvízli v Řecku. Vracejí se zpátky do Turecka za pomoci pašeráckých gangů. Platili za cestu do Evropy, platí i za cestu zpět. Důvod? Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem o vracení uprchlíků z Řecka je málo funkční. Reportáž o tom tento týden zveřejnil německý web Spiegel Online.

Spiegel na případu Mesuta Mahmúda, Kurda pocházejícího ze severosyrského města Kámišlí, ukázal, jak odporný pašerácký byznys začal fungovat na obě strany.

Mesut se rozhodl vrátit z Řecka společně se svoji sestrou a mladším bratrem zpátky do tureckého přístavního města Mersin na pobřeží Středozemního moře, kde žil v exilu už předtím. Uvízl podobně jako dalších asi 60 tisíc lidí v Řecku, když balkánské země uzavřely migrační trasu končící většinou v Německu.

Podle dohody mezi EU a Tureckem se mají uprchlíci, kteří překročí vnější hranice EU ilegálně, což jsou v Řecku téměř všichni, vracet zpátky. Jenže to se neděje, nebo děje mimořádně pomalu. Vráceno bylo za čtvrt roku pouze kolem 500 migrantů, dalších 8000 čeká na deportaci. Zbylé desetitisíce čekají v Řecku a neví se, co s nimi bude. Jenže zbankrotované Řecko nemá dostatek peněz na provozování táborů a ubytoven a podmínky jsou zde často stejně nedůstojné jako někde na Blízkém východě.

Rychle toho využili pašeráci, kteří někdy zoufalým lidem nabízejí cestu zpátky do Turecka. V posledních týdnech ji využilo několik desítek osob. Platí se 800 euro za osobu. A aby byla situace ještě absurdnější, tak se objevily i případy, kdy se z několika uprchlíků stal doslova pingpongový míček. Turci je zadrželi na svých hranicích a vrátili je – do Řecka. I tak někdy vypadá v praxi migrační politika EU.

Mesut Mahmúd upozornil ještě na jeden vážný problém. Turecko se dívá podezřívavě na kurdské uprchlíky, kteří přicházejí především ze Sýrie. Vede totiž válku se svými Kurdy a vláda v Ankaře se obává, že další Kurdové na jejím území vyvolání pouze větší problémy.

Jak bude problém s uprchlíky, kteří zůstali v Řecku, kde být ale nechtějí, vyřešen, není zatím jasné. Místo migrační krize začali v Bruselu řešit Brexit…