Británie je otřesena vraždou političky.

Británie je otřesena vraždou političky. Zdroj: Profimedia.cz/reprofoto youtube

Místo činu.
Policie v souvislosti s její vraždou zadržela Thomase Maira (52).
. Mair na Coxovou vystřelil tři rány, z čehož jedna mířila do obličeje.
Místo činu.
Místo činu.
8
Fotogalerie

Británie je paralyzovaná vraždou političky. Kdo byla Jo Coxová?

Jo Coxová usilovala o setrvání Británie v Evropské unii. Tato aktivita ji pravděpodobně stála život. Coxová byla členkou parlamentu od roku 2015 a získala si v zemi mimořádnou oblibu. Mluvilo se o ní jako o budoucí ministryni. V minulosti pracovala pro uznávanou britskou charitativní organizaci Oxfam. Měla velké sociální cítění a byla jedním z pěti poslanců, kteří se zdrželi hlasování o rozšíření britských náletů proti Islámskému státu v Sýrii. Obávala se o životy civilistů.

Joanne „Jo“ Coxová byla včera zavražděna.

Jedenačtyřicetiletá politička vystudovala Cambridge a byla vdaná za Brendana Coxe, poradce někdejšího britského premiéra Gordona Browna. S manželem má dvě malé dcery.

Jo Coxová dlouhodobě dráždila část obyvatelstva. Především xenofoby a militantní pravici. Nejen, že agitovala za setrvání v EU, ale také podporovala oběti války v Sýrii a zastávala se především dětí, jejichž životy byly válkou ovlivněny. Imigraci vnímala jako vážný problém, se kterým se Spojené království potýká, nebyl to podle ní však důvod k takzvanému Brexitu, tedy vystoupení Velké Británie z EU.

Policie v souvislosti s její vraždou zadržela Thomase Maira (52). Ten měl podle svědků během útoku na ulici vykřikovat heslo „Britain First“ (Británie na prvním místě), což je název krajně pravicového militantního hnutí, které je proti EU i multikulturalismu. Jayda Fransenová, místopředsedkyně Britain First, na svém twitterovému účtu odmítla, že by měla její organizace s útokem na Jo Coxovou cokoli společného. Útok na Coxovou označila za naprosto ohavný čin. 

Thomas Mair přišel ve čtvrtek 17. 6. před knihovnu, ve které měla poslankyně naplánovanou schůzku se svými voliči. Nejprve na ženu zaútočil nožem, následně vytáhl zbraň a začal střílet. Mair na Coxovou vystřelil tři rány, z čehož jedna mířila do obličeje. Po několika hodinách byla Jo Coxová prohlášena za mrtvou.

Manžel Coxové, Brendan Cox, podle deníku The Guardian uvedl: „Jo věřila v lepší svět a každý den svého života za něj bojovala s takovou energií, která by vyčerpala většinu lidí… Přála by si, abychom se všichni spojili proti nenávisti, která ji zabila. Nenávist nemá vyznání, rasu ani náboženství, je jedovatá.

Coxová je prvním členem Dolní komory britského parlamentu, zavražděným během výkonu své funkce od smrti osobního tajemníka Margaret Thatcherové Iana Gowa, kterého v roce 1990 zabili příslušníci teroristické Prozatímní IRA.