Martin Konvička, ilustrační snímek

Martin Konvička, ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Blok proti islámu skončil, vzniká Iniciativa Martina Konvičky

Celostátní sněm dnes na svém jednání v Praze rozpustil Blok proti islámu (BPI). ČTK to sdělil jeho dosavadní předseda Martin Konvička. Vzniklo zároveň nové uskupení s názvem Iniciativa Martina Konvičky. Jednání dnes dopoledne opustila skupina delegátů, která si stěžovala mimo jiné na manipulace při vpouštění na jednání. Konvička manipulace odmítl a jejich původce označil za notorické lháře. Spolek, který kritizuje islamizaci Evropy a příliv uprchlíků, má ve svém znaku přeškrtnutou mešitu.

Strana Úsvit - Národní koalice požaduje po Bloku proti islámu zhruba 9,5 milionu po dubnovém odstoupení BPI od smlouvy o spolupráci ve volbách, potvrdil ČTK místopředseda Úsvitu Marek Černoch. Skupina, která jednání Bloku proti islámu dnes opustila, považuje jeho rozpuštění za součást plánu, kterým se chtějí Konvička a místopředseda Petr Hampl vyhnout placení smluvní pokuty. Úsvit chce peníze získat zpět z principu a dát je na fond ohrožených dětí, řekl dnes ČTK Černoch.

"Jestli má pan Konvička dojem, že se rozpustí a tím to končí, tak se plete. Celá ta akce, kterou udělali s panem Hamplem, byla podraz na nás, na členech i na veřejnosti," uvedl poslanec. Úsvit se podle něj bude domáhat peněz i soudně. Žádá náhradu za peníze vynaložené na propagaci, ale například i na Konvičkova právníka. "Já to nebudu komentovat, pokud se Úsvitu něco nelíbí, může si jít stěžovat soudně," řekl ČTK Konvička. Představy Úsvitu jsou podle něj z "říše pohádek a bajek".

O nároku Úsvitu až na 60 milionů korun v případě, že blok nedodrží svůj závazek jít spolu s parlamentní stranou do voleb, psal v březnu deník Právo. Podle informací ČTK celková částka vycházela z předpokládaných nákladů na volby v tomto a příštím roce, reálná sankce je proto nižší a odpovídá už vynaloženým nákladům. I tak je ale pro BPI likvidační.

Konvička od smlouvy s Úsvitem odstoupil na konci dubna. S krokem souhlasil i místopředseda Hampl, proti se naopak stavěla třetí členka výkonného výboru Jana Volfová. I když rozhodnutí potvrdila začátkem května akční rada, blok se kvůli tomu rozštěpil. "Nesouhlas části členů s vypovězením spolupráce s Úsvitem byl tak vyhrocený, že došlo k vnitřním sporům," vysvětlil ČTK Konvička, proč došlo k rozpuštění bloku.

Nové uskupení si dnes zvolilo své vedení, v příštích volbách by mělo podle Konvičky spolupracovat s chystanou stranou Alternativa pro ČR. "Budeme tuto stranu podporovat, ale nebude nám činit problém přepřáhnout, pokud by se nám to, co dělá, nelíbilo," řekl Konvička. V čele obou uskupení mají však být odlišní lidé, řekl ČTK Hampl. Je jedním ze členů přípravného výboru alternativy a odmítl, že by název odkazující na německou Alternativu pro Německo již obsadil někdo jiný, jak dnes informovala některá média.

Nespokojení delegáti si při svém odchodu dopoledne stěžovali na to, že blok zničili podvodníci a lobbisté. Členy včetně Konvičky vyzvali k tomu, aby se nenechali manipulovat a aktivně se zapojili do krajských voleb. Pokračovat v činnosti chtějí v rámci Bloku proti islamizaci a plánují dál spolupracovat s Úsvitem. Konvička manipulace odmítl. "Zloděj křičí: chyťte zloděje," řekl ČTK.

Podle delegátů, kteří ráno opustili jednání, nebyl zbytek sněmu způsobilý přijímat rozhodnutí, tedy zřejmě ani spolek rozpustit. "Počkáme na zápis, podle mě nemohli přijmout ani náhradníky, jedině kdyby zase zrušili nějakou divizi a snížili kvórum," řekl ČTK místopředseda pražské divize BPI Radek Nováček.

Naznačil ale, že skupina zřejmě nebude rozhodnutí BPI rozpustit se nijak rozporovat. "Z našeho pohledu je ta značka naprosto znehodnocena," řekl.