Google vyhrál soudní spor se Syndikátem amerických autorů

Google vyhrál soudní spor se Syndikátem amerických autorů Zdroj: Profimedia

Google books čítá přes 20 milionů naskenovaných děl
Google books čítá přes 20 milionů naskenovaných děl
Google books je tak trochu jiná knihovna - veškerý obsah je on-line
3
Fotogalerie

Google porazil americké autory, virtuální knihovna se bude rozrůstat

Po více než deseti letech vyhrál spor se Syndikátem amerických autorů (Authors Guild), jenž se snažil zastavit projekt hromadné digitalizace knih Google Books. V pondělí Nejvyšší soud rozhodl, že virtuální knihovna, která už dnes čítá přes 20 miliónů naskenovaných děl, se může směle rozšiřovat.

Projekt Google Books je prezentován předně jako nástroj pro výzkum. Své uživatele seznamuje s obsahem miliónů děl, k dispozici jim ale dává pouze výtažek. Pokud ten zaujme natolik, že si čtenář chce dílo přečíst celé, může si přístup k textu přes Google Books zakoupit. Celé knihy tedy volně a zdarma dostupné nejsou. Tak proti čemu Syndikát amerických autorů protestoval?

Nesouhlasil předně se skutečností, že k digitalizaci textů dochází bez souhlasu autorů nebo vydavatelů, kteří práva drží. Právní „bitvu“ s Googlem začali v roce 2005 tři spisovatelé: Jim Bouton, Betty Milesová a Joseph Goulden. Jejich protest byl ale v roce 2013 zamítnut a toto rozhodnutí potvrdil i odvolací soud v roce 2015 s odůvodněním, že způsob, jakým Google Books texty nabízí, je zcela férový a autorská práva žádným způsobem neporušuje. Syndikát se proto rozhodl obrátit na Nejvyšší soud Spojených států amerických.

Finální rozhodnutí celého sporu syndikát zklamalo, v následném prohlášení uvedli, že soud se nechal zaslepit argumenty vyzdvihujícími přínos projektu pro veřejné blaho. „Svým rozhodnutím ale zároveň ukázal, že podle jeho mínění je to Google, a ne autoři, kdo si zaslouží profitovat z digitalizace. Nepochopil a podcenil význam obchodu s on-line knihami a jejich extrakty, který se tady rodí,“ cituje ředitelku syndikátu deník Le Monde.

Tento spor Google vyhrál, ale vedle mnoha jiných se rýsuje další významný. Evropská komise dnes došla k předběžnému závěru, že společnost Google porušuje evropská antimonopolní pravidla a zneužívá svého dominantního postavení na trhu v souvislosti s mobilním operačním systémem Android. Komise v prohlášení uvedla, že Google omezuje výrobce, kteří systém využívají, a také operátory mobilních sítí mimo jiné požadavkem, aby na zařízeních byl předinstalován vyhledávač Google Search.

Firmám Google i mateřské firmě Alphabet hrozí pokuta, počítaná jako podíl z hodnoty relevantních tržeb. Google už v EU čelí šetření kvůli možnému zvýhodňování svých produktů ve výsledcích internetového vyhledávání.