Komiksová propaganda.

Komiksová propaganda. Zdroj: Úřad pro náboženské záležitosti

Až vyrostu, chci být taky mučedník. Komiks turecké islamistické propagandy

V Turecku vypukl nový skandál ve spojení s islamistickými aktivitami. Turecké noviny Cumhuriyet upozornily na nejnovější propagační komiks z dílny Úřadu pro náboženské záležitosti (Diyanet İşleri Başkanlığı) určený pro turecké děti a oslavující „mučednickou smrt“ muslimů.

V komiksu je popsaná situace, kdy se otec ptá syna, jestli chce být mučedníkem. A syn odpovídá, že samozřejmě by chtěl být mučedníkem, kdo by nechtěl jít do ráje? Ráj je přece plný učedníků, kteří jsou tam obklopeni tak velkou slávou, že by chtěli být mučedníky mnohonásobně. Na obrázcích komiksu jsou také nakresleny hroby mučedníků s tureckými vlajkami.

V tureckých médiích se k takovéto prezentaci mučednické smrti mezi dětmi ostře vyjádřil profesor a psycholog Serdar Degirmencioglu, podle nějž takovéto prezentování náboženské mučednické smrti mezi dětmi není mezi některými tureckými lidmi ničím novým. Profesor také ostře kritizoval vládu tureckého prezidenta Erdoğana za to, že se snaží již od malička vštěpovat dětem myšlenky radikálního islámu. Dětem se tvrdí, že mučedník při smrti necítí bolest a že jeho mučednictví ho zbavuje hříchů, dodává profesor.

Podle Degirmenciogla se v posledních letech vlády islamistického prezidenta Erdoğana náboženství proměnilo v nástroj politiky a náboženské organizace dostávají na své aktivity mnohem více peněz než kdykoliv předtím. 

Mnozí komentátoři se k celé kauze vyjadřují velmi kriticky a připomínají, že myšlení tureckého vládního úřadu pro islámské záležitosti se neliší příliš od myšlení muslimských teroristů v Paříži, Bruselu nebo organizace Islámský stát.

Turecký poslanec Hüsnü Bozkurt celou kauzu přednesl i na zasedání tureckého parlamentu, kde se tázal, jestli je v sekulární republice normální, že úřad pro náboženské záležitosti používá podobnou propagandu jako islámští extremisté.

Celý skandál může mít i mezinárodni dohru, protože turecké ministerstvo pro náboženství řídí i mnoho mešit a náboženských organizací v Evropě. Například v Německu působí tzv. Turecko-islámská unie pro náboženské záležitosti (Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion e.V.), která je oficiálně pobočkou  tureckého ministerstva pro náboženské záležitosti a patří k největším islámským organizacím v Německu. Je tedy otázkou, jestli celý dětský časopis o slastné smrti mučedníků nedistribuuje i mimo území Turecka v tureckých komunitách Evropy.