Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Chytří lidé si vystačí s méně přáteli, pak jsou šťastnější, ukázala velká studie

Čím více jste inteligentnější, tím s méně přáteli si v životě vystačíte. To jsou výsledky velké studie, kterou zveřejnil odborný časopis British Journal of Psychology. Vyvrací to tak časté tvrzení, že chytří lidé se obklopují daleko větším množstvím kamarádů a přátel.

Obecně se předpokládalo, a nevyvraceli to ani odborníci, že chytří lidé, kteří mají více přátel, jsou v životě šťastnější. Jenže studie poukazuje na to, že tito lidé naopak hodně často nevyhledávají velkou společnost, protože se v ní necítí nejlépe. Dělají to prý spíše osoby s průměrným či nižším IQ.

Podle vědců, jak výsledky publikovali v časopise, mají inteligentnější lidé potřebu menší sociální interakce, prostě nepotřebují k sobě tolik ostatních, protože si často „vystačí“ i sami, více čtou a sami přemýšlejí. Jsou proto prý i přizpůsobivější moderní době, která se vyznačuje velkou těkavostí. Navíc se zaměřují na dlouhodobější cíle a podle toho si jinak organizují život.

Jak říká studie, ale neznamená to, že samotáři jsou automaticky chytří a že schválně nemají přátele.

Výzkum prováděli Satoši Kanazawa z prestižní vysoké školy London School of Economics a Norman Li z univerzity v Singapuru. Dlouhodobého výzkumu se zúčastnilo 15 tisíc lidí ve věku 18 až 28 let.

Jak oba vědci tvrdí, ukázalo se také, že daleko méně šťastní jsou lidé ve velkých městech, pomalejší rytmus v menších sídlech je podle nich pro spokojený život lepší.

Zajímavé je, zejména v souvislosti se situací v některých evropských městech, že podle studie jsou nejméně šťastní lidé žijící na předměstích velkých měst. Souvisí to zjevně s jejich sociální situací a jejich menšími výdělky.