Euro.

Euro. Zdroj: profimedia.cz

Vstup pro bankéře: 70 000 euro. Majitele restaurace ve Francii dožrala neochota bank při udělování půjčky

Alexander Callet (30), který vlastní luxusní restauraci Les Ecuries de Richelieu v Paříži, zakázal bankéřům vstup do své restaurace. Pokud přesto chtějí vstoupit, musí si připravit 70 000 euro. Takovou půjčku totiž chtěl od banky Callet k tomu, aby si mohl otevřít druhou restauraci.

,,Moje restaurace je v průvodci Michelin. Její obrat je 300 000 euro ročně. Nechápu tedy chování bankéřů, kteří mi nechtějí půjčit na otevření druhého podniku. Chovají se ke mně jako k psovi, " řekl Callet internetovému deníku The Local.

Není to poprvé, co má Callet problém se sháněním půjčky. Když otevíral ve 23 letech svou první restauraci. odmítlo ho přes 20 bank než konečně sehnal půjčku.

Podle Calleta je však celý bankovní systém ve Francii nastaven špatně. ,,Majitelé restaurací, podnikatelé, je to to samé., (pokud chceme půčjku) musíme prosit na kolenou. Nikdy jsem neměl finanční problémy a stejně mi banky nedají půjčku. To je jeden z důvodů, proč tolik Francouzů emigruje a podniká v Londýně," říká Callet.

Francie se v posledním hodnocení World bank z roku 2015 dostala na 27. místo v jednoduchosti podnikání. Česká republika skončila na 36. místě. V získávání peněz na podnikání se však Francie umístila až na 79. místě, zatímco ČR na 28. Vypadá to tedy, že Callet skutečně není jediným, kdo má problém sehnat ve Francii peníze na podnikání.