Mapa, která se zdála být rasistická.

Mapa, která se zdála být rasistická. Zdroj: Peter Lööv Roos

Populární švédský dětský atlas přestal vycházet. Dvanáctiletá dívka ho označila za rasistický a je konec

Švédské vydavatelství Beta Pedagog přestalo tisknout populární knihu Dětská mapa světa (Barnens Världskarta), kterou pět let dodávalo do škol. Důvod? Dvanáctiletá holčička Jorgie, která je původem z Etiopie, ji označila za rasistickou. Na případ upozornily noviny Dagens Nyheter.

Zatímco vydavatelství i školy označovaly knihu dlouho za „vtipné zobrazení“ různých zemí a národů světa, tak tatínek dívky, Peter Lööv Roos, byl podle médií knihou naprosto zděšen.

Za rasistický například označil v knize starý obrázek, na kterém se jakýsi bílý cestovatel fotí s černoušky v Africe. Dalo by se říci, klasická scénka. Ostatně podívejte se sami. Co je právě na tomto obrázku rasistické, to mnozí Švédové vůbec nechápou. Také vydavatelství tvrdí, že nikoho nechtělo urazit a že se podle něj jedná o nedorozumění.

Jenže pan Roos stále kritizuje fakt, že podobná kniha mohla vůbec vyjít a že šíří rasistické stereotypy. Přitom celá léta si nikdo nestěžoval a to se to ve švédských školách v posledních desetiletích dětmi imigrantů jenom hemží. Země jich totiž přijímá po Německu v Evropě nejvíce. Jen loni to bylo 160 000 dalších uprchlíků.

 

Problémy s učebnicemi se ve Švédsku ale řeší opakovaně. Například v roce 2008 musel ombudsman zasáhnout, když si někteří rodiče stěžovali, že v jedné školní učebnici je pasáž, kde je vysvětlováno, že „chlapec s brýlemi sedí sám, protože je Žid“. Na jiném místě této knihy bylo tvrzeno, že „dívky jsou v matematice méně zručné než chlapci“. První případ byl označen za rasismus, druhý za sexismus.

Dlouho zatajovaným a velkým problémem švédské historie je pak to, že za druhé světové války mnoha Švédům konvenoval nacistický režim Adolfa Hitlera a bylo to právě kvůli jeho rasovým předsudkům. V zemi se pořád projevuje určitý antisemitismus a v poslední době se objevují stále častěji velmi negativní reakce na uprchlíky, ke kterým bylo Švédsko dlouho mimořádně vstřícné.