wej wej

wej wej Zdroj: wikipedia.org

Aj Wej-wej a část jeho Zvěrokruhu
Aj Wej-wej
Aj Wej-wej
Aj Wej Wej
Takhle se Aj naštval na Lego.
5
Fotogalerie

Čínský umělec Aj Wej-wej se postavil za majetek uprchlíků, bojkotuje Dánsko

Čínský umělec Aj Wej-wej oznámil, že kvůli novému dánskému zákonu, který umožňuje zabavit cennosti imigrantů, stáhne své exponáty z muzea moderního umění ARoS Aarhus Art a galerie Faurschou Foundation v Kodani.

Zákon se Dánsko rozhodlo přijmout pro omezení migrace a za účelem využití hotovosti a cenností žadatelů o azyl. Vybrané a zabavené jmění má pomoci pokrýt náklady na péči o samotné imigranty. Samozřejmě budou vynechány sentimentální záležitosti, jako snubní prsteny, a nějaký základní majetek. Aj Wej-wej je ale celou situací zklamán a cítí potřebu nějak projevit svůj protest.

V dopisu pro muzeum ARoS napsal: „Jsem šokován včerejší zprávou, že se dánská vláda rozhodla zabavit soukromý majetek uprchlíků. V důsledku tohoto politováníhodného rozhodnutí musím odstoupit od dohodnuté výstavy ,Nová Dynastie – Vytvořeno v Číně‘, a vyjádřit tím protest proti rozhodnutí dánské vlády. Přijměte prosím mou lítost a poděkování za dlouhodobou podporu. Za nepříjemnosti se omlouvám.“

Šéf galerie Jens Faurschou Ajovo rozhodnutí plně chápe a podporuje, Dánsko by se prý mělo snažit být humanitárním lídrem, a ne symbolem nehumánní politiky.

V nedávné době se Aj svářel ještě s jinými Dány – s globální hračkářskou jedničkou Lego. Firma ho nechtěla podpořit v politické satiře, ale nakonec vášně vychladly, Aj si našel jiné kostičky a Lego se tak trochu omluvilo.