Georg Ratzinger

Georg Ratzinger Zdroj: čtk

V pěveckém sboru, který vedl bratr papeže Benedikta, bylo zneužito více než 200 chlapců

V jednom z nejslavnějších pěveckých chlapeckých sborů světa, v Regensburger Domspatzen, docházelo v minulosti po celá desetiletí k sexuálnímu zneužívání.  Sbor pro liturgickou hudbu v katedrále svatého Petra v německém Řezně přitom v letech 1964 až 1994 vedl jako sbormistr Georg Ratzinger, starší bratr papeže Benedikta XVI.

Skandál ve sboru, který se skládá pouze z chlapců a mladých mužů (většinou ve věku od 10 do 19 let), vypukl už v roce 2010, ale až teď byly zveřejněny některé podrobnosti vyšetřování, které německou veřejnost šokovaly.

Podle právníka Ulricha Webera existuje zatím 231 hlášení, která se týkají let 1953 až 1992, o fyzickém týrání chlapců v tomto katolickém sboru. Podle Webera zahrnovalo týrání i sexuální obtěžování, znásilňování, bití a také odpírání potravy. Docházelo k němu často na internátní škole, kterou sbor provozuje.

Historie sboru Regensburger Domspatzen přitom sahá až do roku 975, je tedy více než tisíc let stará.

Georg Ratzinger všechna obvinění popírá, ale podle právníka Webera docházelo k nejmasovějšímu zneužívání v 70. letech, tedy právě v době, kdy sbor vedl.

Skladatel Franz Wittenbrink, který jako dítě studoval na škole sboru, v rozhovoru pro časopis Der Spiegel řekl, že na internátě existoval propracovaný systém sadistických trestů pro studenty, který v sobě zahrnoval také sexuální zneužívání.

Katolická diecéze v Řeznu mezitím nabídla 72 obětím zneužívání odškodnění ve výši 2500 euro pro jednoho člověka.