Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Většina Evropanů si myslí, že svět už bude jen horší. Jsme kontinentem pesimistů

Pokud platí čísla, která zjistila v minulých měsících respektovaná mezinárodní výzkumná agentura YouGov, tak Evropa je kontinentem neskutečných pesimistů. Například přes 80 procent Francouzů si myslí, že nás nic dobrého nečeká, že svět bude jenom horší. V Dánsku či Německu jsou lidé trošičku optimističtější, ale i tam vidí nadpoloviční většina dotázaných budoucnost černě.

Výzkumu se zúčastnilo v 17 zemích světa celkem 18 235 lidí a největší naději, že jejich život bude lepší, mají Číňané. Tam si 41 procent lidí myslí, že svět bude lepší a pouze 33 procent smýšlí opačně. Jenže to je jeden z mála pozitivních příkladů. Zejména v Evropě (zkoumáno bylo ze starého kontinentu 7 států) vládne pesimismus a malá důvěra v zářnou budoucnost.

O něco více optimističtější jsou obyvatelé Dánska, Norska, Švédska a Německa. Tedy zemí, které jsou bohaté a mají vyspělé sociální systémy. Ale i tam si většina lidí myslí, že „svět už lepší nebude“.

Za téměř katastrofické se pak dají označit výsledky z Francie, kde byl zaznamenán největší pesimismus ze všech zkoumaných států. Až 81 procent obyvatel země galského kohouta nevidí šanci na zlepšení a pouhá 3 procenta (skutečně, slovy tři!) se domnívá, že se situace zlepší. Francouzi by asi potřebovali Andreje Babiše, který kdysi přišel se sloganem „bude líp“.