Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Připadám si jako Kassandra, která varuje před vtažením Trojského koně, řekl Zeman ve svém vánočním projevu

Blbá nálada podle Zemana skončila. Prezident zvýraznil ekonomickou situaci České republiky, která je podle něj velmi dobrá, a naznačil, že by u nás rád viděl funkční skandinávský model sociálního státu. Hlavním bodem jeho řeči se však stalo téma, které Zemanovi získává stále více bodů - otázka migrace.

Miloš Zeman si pro své poselství zvolil metodu cukru a biče. Nejprve republiku pochválil za její ekonomický růst, nízkou nezaměstnanost a zvyšování minimální mzdy. “Má vize České republiky je založená na postupném přibližování našeho státu ke skandinávskému modelu sociálního státu - progresivní zdanění příjmů fyzických osob, kdy nejbohatší platí relativně nejvyšší daně, daňový výnos se nerozkrade, ale je určen na investice do lidí - do veřejného sektoru, do zdravotnictví, do školství, do vědy, do výzkumu,” prohlásil Zeman.

Zeman mluvil spatra a po ukončení optimistické části svého projevu se na diváky České televize široce usmál. Pak následovala druhá část, zaměřená na zahraniční politiku, ale především na téma migrace. Zeman vyzdvihl takzvanou ekonomickou diplomacii vlády, již sám podporuje. Zdůraznil hlavně sblížení s Čínou - Zeman je afinitou k čínskému trhu proslulý.

Nejpozoruhodnější si však nechal na závěr. Přirovnal se totiž k věštkyni Kassandře, která předpovídala zkázu Tróje. “Připadám si jako Kassandra, která varuje před vtažením Trojského koně,” řekl Zeman doslova. Již poněkolikáté Zeman zopakoval, že se v případě migrační vlny nejedná o přirozený pohyb, ale o organizovanou invazi. Nelze mu upřít, že je ve svých názorech konzistentní. 

Zeman neřekl naprosto nic, co bychom od něj už několikrát neslyšeli. Že mluvil spatra je obdivuhodné, ovšem uvědomme si, že se opakuje. Získává tak body u vrstev, které se pak snáze radikalizují. Kapitolu “blbé nálady” by sice rád viděl uzavřenou, což je ovšem v protikladu s tím, že ji ve svých příznivcích dál živí a šíří.