Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia

Kolumbie legalizovala marihuanu pro lékařské a vědecké účely

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v úterý podepsal zákon, který legalizuje a reguluje marihuanu pro vědecké a léčebné účely. Je to další v řadě kroků, které postupně změkčují přístup Kolumbie vůči drogám.

,,Zákon umožní vydávání licencí pro pěstování, zpracování, import a export marihuany včetně jejích derivátů pro vědecké a léčebné účely. Tímto zákonem se Kolumbie stává jednou z předních zemí, které používají přírodní léčiva pro léčbu nemocí , " řekl prezident Santos na tiskové konferenci.

Kolumbie je dlouholetým spojencem USA ve válce s drogami, ve které Kolumbie nasadila jak policii, tak armádu. Kolumbie také dostává miliardy dolarů ročně od USA k tomu, aby omezila výrobu kokainu na svém území. Po desetiletí tvrdých bojů proti drogovým kartelům se nyní Kolumbie snaží místo metody biče používat metodu cukru.

Například zemědělci, kteří přiznají, že pěstovali koku (z jejíž listů se kokain vyrábí), již nečeká vězení. Místo toho dostanou svůj kus dobré půdy, na kterém lze pěstovat jiné plodiny než je koka. V roce 2012 také Kolumbie dekriminalizovala držení marihuany pro vlastní potřebu - můžete tak v Kolumbii držet až 20 gramů marihuany a pěstovat 20 rostlin konopí.